Populisti pettää aina
Perussuomalaiset on populistinen puolue. Se vetoaa ihmisten tyytymättömyyteen. Kun tyytymättömyyttä on monenlaista, puolue on saanut hyvin erilaisia kannattajia.
Sipilän hallituksessa toimiessaan puolue on menettänyt monien luottamuksen. Suurin pettyneiden ryhmä ovat ne, jotka odottivat Perussuomalaisten muuttavan Suomen Eurooppa-politiikan suuntaa.
Kansalaisaloite Suomen euroerosta pani Perussuomalaiset lasikaappiin.
Ennen eduskuntavaaleja lähes kaikki puolueen nykyiset kansanedustajat ilmoittivat Ylen vaalikoneessa olevansa sitä mieltä, että Suomen olisi parempi olla euroalueen ulkopuolella.
Timo Soini ja Sampo Terho antoivat puolueensa eduskuntaryhmälle vapaat kädet kansalaisaloitetta käsiteltäessä.
Talousvaliokunta antoi kuitenkin Perussuomalaisten ryhmään lukeutuvan Kaj Turusen johdolla lausunnon, jossa euroero jyrkästi torjuttiin.
Mietintö on hyvin yksipuolinen, eikä siinä oteta lainkaan huomioon niiden valiokunnan kuulemien asiantuntijoiden näkemyksiä, jotka olivat euroeron kannalla.
Suomen eroaminen Euroopan unionista ei ole realistinen ajatus, ellei se johda myös Tanskan ja erityisesti Ruotsin eroamiseen.
Paavo Väyrynen
Menetettyä luottamustaan Perussuomalaiset on ryhtynyt paikkaamaan käynnistämällä kansalaisaloitteen Suomen eroamiseksi Euroopan unionista.
Aloite pantiin liikkeelle jo ennen Britannian kansanäänestystä.
Timo Soini on kutkutellut samoja tuntoja vihjaamalla, että Perussuomalaiset saattaisi ottaa seuraavien eduskuntavaalien ohjelmaansa Suomen EU-eroa koskevan kansanäänestyksen.
Jokainen tietää, että Suomen eroaminen Euroopan unionista ei ole Britannian EU-eron toteutuessakaan realistinen ajatus, ellei se johda myös Tanskan ja erityisesti Ruotsin eroamiseen.
Mutta populistin menoa tämä ei haittaa. On jopa parempi ajaa sellaista kansaan menevää tavoitetta, joka ei toteudu. Silloin ei tarvitse vastata huutoonsa.
Perussuomalaisten kansalaisaloite suuntaa huomion sivuun Suomen euroerosta, joka on elintärkeä ja kiireellinen tehtävämme.
Britannian EU-ero lisää sen ajankohtaisuutta sen vuoksi, että Brexitiä käytetään perusteena taloudellisen yhteisvastuun lisäämiseksi euroalueella ja sen syventämiseksi kohti ylikansallista liittovaltiota.
Onneksi Suomen euroeroa koskeva kansalaisaloite on edelleen käsiteltävänä eduskunnan perustuslakivaliokunnassa.
Valiokunnan olisi jatkettava asiantuntijoiden kuulemista. Toukokuun 24. päivänä järjestettyyn julkiseen kuulemistilaisuuteen ei ollut kutsuttu yhtään euroeroa kannattavaa asiantuntijaa.
Siinä ei paneuduttu lainkaan siihen, kuinka euroalueen syventäminen liittovaltioksi voidaan sovittaa yhteen Suomen perustuslain kanssa ja kuinka se vaikuttaa mm. eduskunnan budjettivallan käyttöön.
Brexitin synnyttämät paineet euroalueen nopeaksi syventämiseksi on otettava mietintöä laadittaessa painavasti huomioon.