Yökerhoilta murentaa Marinin uskottavuutta

Pääkirjoitus

Pääministeri Sanna Marin (sd.) joutui itsenäisyyspäivän tienoilla myrskyn silmään vain ja ainoastaan omasta syystään. Yökerhokäynti mahdollisen korona-altistuksen oloissa syö Marinin uskottavuutta pahenevan koronapandemian torjunnassa.

Tapahtumien kulun perusteella voidaan todeta, että pääministerin harkintakyky petti viikonvaihteessa.

Ulkoministeri Pekka Haavisto sai lauantaina positiivisen tuloksen koronatestissä. Tauti on oireeton ja Haavisto jäi etätöihin.

Valtioneuvosto lähetti diagnoosin varmistumisen jälkeen lauantai-iltana ministereiden virkapuhelimiin kahteen kertaan ohjeen pidättyä lähikontakteista ihmisten kanssa. Ohje koski erityisesti niitä henkilöitä, jotka olivat istuneet lähellä Haavistoa edellisten päivien kokouksissa.

Viesti ei saavuttanut Marinia, joka oli jättänyt virkapuhelimensa kotiin lähtiessään viettämään iltaa ystäviensä kanssa. Hänen valtiosihteerinsä soitti Marinin eduskuntakännykkään, mutta ei kerrotun mukaan onnistunut välittämään viranomaisten ohjetta oikeassa muodossa. Niinpä Marin jatkoi seurueensa kanssa illanviettoa vielä yökerhossa pikkutunneille asti.

Jupakka rasittaa Marinin arvovaltaa koronakriisin hoidossa. Se on tappio koko hallitukselle.

Juorulehti Seiska paljasti pääministerin biletyksen kuvien kanssa sunnuntai-iltana. Tästä seurasi valitettavan tutuksi tullut selittelyjen kierre. Marin sanoi toimineensa ohjeiden mukaan ja vieritti vastuuta valtiosihteerilleen.

Marin myönsi virheensä maanantaina. Hänen olisi pitänyt ymmärtää lähteä ravintolasta kotiin heti kun valtiosihteeri tavoitti hänet.

Marin ei rikkonut lakeja. Sen sijaan hän jätti noudattamatta ministereille annettua selkeää viranomaisohjetta, että virkapuhelin on aina pidettävä mukana.

Marinin selitys tämän ohjeen rikkomiselle oli varsin erikoinen. Hän halusi välttää riskin, että virkakännykkä joutuisi hukkaan illan mittaan.

Tavalliselle nuorelle aikuiselle tämä olisi hyvä tapa välttää riskejä, mutta pääministeri-instituution ei pitäisi ottaa riskiä viranhoidon kannalta elintärkeiden tavaroiden hukkaamisesta vauhdikkaan yökerhoillan menossa.

Muilla ministereillä tiedonkulku ja harkinta kyllä pelasivat tässäkin viikonvaihteessa. Esimerkiksi pääministerin sijainen valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) peruutti valtioneuvoston ohjeen perusteella osallistumisensa puolueen nuorisojärjestön vuosijuhliin sunnuntai-iltana.

Puolueen puheenjohtajan poissaolo oli varmasti pettymys juhlien järjestäjille, jotka olivat nähneet ison vaivan koronaturvallisen tilaisuuden järjestämiseksi. Saarikon menettely oli kuitenkin ainoa mahdollinen.

Jupakka rasittaa Marinin arvovaltaa koronakriisin hoidossa. Se on tappio koko hallitukselle.

Oppositiosta on singonnut jo erovaatimuksia. Niille ei ole selvää oikeudellista perustetta. Pääministerin luottamuksen arviointi on sitten eri asia. Siinä vastuu kuuluu ensisijaisesti hänen omalle puolueelleen.

Kommentit (2)

 • Lukija63

  Keskustan ministereiden ja kansanedustajien on viisainta olla menemättä liialliseen arvosteluun opposition edustajien kanssa tässä Mainin itsenäisyyspäivän allaolevassa juhlinta tapauksessa.
  Ollaan asiassa kieli ja mieli keskellä suuta ja harkintaa. Meteli ei saa paisua liikaa. Se on haitaksi hallitusyhteistyölle. Oppositio on jo paisutellut asiaa LIIKAA. Joku oikeistolehtikin kuten seiska…

 • Lukija23

  piäkirjottajalta iso virhe sotkee sormesa sariinim mannaa!
  neoj joutavaj jorisijat ja katteelliset kaakattajat oma lahkosas sekä vastakunnanm pikkusieluset haaskalinnut.
  viksut piätoemittajat ja -kirjottajat keskittyyvät tärkeempii asijoehi!!!

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen