Viikko aikaa tehdä uusi käsikirjoitus keskustalle

Pääkirjoitus

Tiedotusvälineet ovat julkaisseet kuntavaaleista useita mielipidemittauksia, joiden tulokset ovat olleet varsin yhdensuuntaisia. Ykköstilasta kamppailevat SDP, kokoomus ja perussuomalaiset. Neljännestä tilasta kisaavat keskusta ja vihreät.

Vaalien loppusuoran uutisointi voi kuitenkin muuttaa maaliintulojärjestystä.

Sosiaalidemokraattien suosiota horjuttaa sopivasti vaalien alla syntynyt tai synnytetty kohu pääministeri Sanna Marinin perheelle hankituista ruokatarvikkeista. Kohussa tehtiin vielä kaikki kriisiviestinnän virheet, tietoa tuli tipoittain ja ne muuttuivat matkan varrella.

PERUSSUOMALAISTEN puheenjohtaja Jussi Halla-aho esitti puolestaan kaksi viikkoa ennen vaaleja puoluevaltuustolleen talouspoliittisia linjauksia, jotka saattavat heikentää puolueen kannatusta työväestön keskuudessa.

Vasemmistopuolueet tarttuivat ärhäkästi Halla-ahon ehdotuksiin paikallisen sopimisen lisäämisestä, työttömyysturvan ehtojen ja irtisanomissuojan heikentämisestä ja työehtosopimusten yleissitovuuden purkamisesta.

Kokoomusta rasittaa taas puolueen eduskuntaryhmän hajoaminen EU:n elvytyspakettia koskevassa äänestyksessä. Tapaus rapautti pahasti kokoomuksen uskottavuutta.

Ohjeeksi keskustalaisille sopii vanha tuttu neuvo: kun kampanjointi päättyy lauantai-iltana 12. kesäkuuta, pitää olla tunne, että yhtään enempää en olisi voinut enää tehdä.

KESKUSTALLE on varattu ennakkoarvioissa rooli vaalien suurimpana häviäjänä. Gallupit antavatkin tälle käsikirjoitukselle pohjaa. Onhan keskustan kannatus ollut viitisen prosenttiyksikköä pienempi kuin neljän vuoden takaisissa kuntavaaleissa, joissa keskustaa äänesti 17,5 prosenttia uurnilla käyneistä.

Keskustalla on kuitenkin kaikki mahdollisuudet kirjoittaa sille varattu rooli uusiksi. Puolueella on tälläkin kertaa selvästi eniten ehdokkaita. Tämä parantaa menestysmahdollisuuksia vaaleissa, jotka käydään erikseen kaikissa Suomen kunnissa.

Keskustan itsetuntoa vahvisti profiilin nosto hallituksen puoliväliriihessä. Keskusta otti siinä paikkansa vastuullisen talouspolitiikan takaajana.

Yksimieliset henkilövalinnat puoliväliriihen jälkeen ovat edelleen vahvistaneet keskustan voimaa. Annika Saarikko otti valtiovarainministerin salkun Matti Vanhasen jälkeen, ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen nousi Saarikon paikalle tiede- ja kulttuuriministeriksi.

Yksimielisyys jatkui eduskuntaryhmässä, joka valitsi toisen kauden kansanedustajan Juha Pylvään Kurvisen seuraajaksi.

Nämä valinnat ovat vahvistaneet keskustan iskukykyä ja yhtenäisyyttä vaalien loppusuoralla. Loppu on sitten kunnallisjärjestöjen ja ehdokkaiden käsissä.

Ohjeeksi keskustalaisille sopii vanha tuttu neuvo: kun kampanjointi päättyy lauantai-iltana 12. kesäkuuta, pitää olla tunne, että yhtään enempää en olisi voinut enää tehdä. Silloin sunnuntain ääntenlaskentaa voi odottaa rauhallisin mielin.

Kaikki on vieläkin mahdollista, jopa keskustan tunkeutuminen kärkikolmikkoon.