Terrafamen toiminta kestää läpivalaisun

Pääkirjoitus

Yle uutisoi sunnuntai-iltana jopa tuhansien miljardien dollarien rahanpesuvyyhdistä, jonka yksi lanka ulottuu Talvivaarassa kaivostoimintaa harjoittavaan Terrafame-yhtiöön. Uutisen tiedot pohjautuivat kansainvälisten pankkien ilmoituksiin rahanpesua valvovalle Yhdysvaltain viranomaiselle.

Uutinen perustuu tietovuotoon, jossa yhdysvaltalaisen viranomaisen hallussa olleita tietoja oli vuodettu kansainvälisellen tutkivan journalismin verkostolle. Suomessa tietovuodon käsittelyyn osallistui Ylen MOT-toimitus.

Tapaus on hyvä esimerkki tutkivan journalismin tärkeydestä. Tietovuodon mukaan Yhdysvaltain rahanpesua valvovalle viranomaiselle oli tehty ilmoituksia peräti 1800 miljardin dollarin epäilyttävistä rahansiirroista.

Erityisen epäilyttävinä on pidetty rahansiirtoja niin sanottuihin veroparatiisiyhtiöihin, joilla ei ole mitään toimintaa.

Uutisista ei käynyt tarkemmin ilmi, ovatko ilmoitukset johtaneet viranomaisten tutkintaan tai oikeudenkäynteihin. Joitakin prosesseja lienee kuitenkin vireillä.

Ylen MOT-toimitus on tähän mennessä poiminut isosta tietovuodosta useita Suomea koskevaa esimerkkejä.

Yhteiskunnallisesti merkittävimpänä voidaan pitää uutista Terrafame-yhtiön vähemmistöomistajaan Trafiguraan kohdistuvista rahanpesuepäilyistä. Yhdysvaltain viranomaisille on vuosien mittaan tehty useita ilmoituksia Trafiguran rahansiirroista.

Trafigura tuli vuonna 2017 Terrafame-yhtiön osakkaaksi. Terrafame tarvitsi kansainvälistä kumppania, jolla oli kokemusta ja osaamista raaka-ainekaupasta. Trafiguralla sitä oli, ja yhtiö oli valmis sijoittamaan Terrafameen.

Trafiguran panosta voidaan pitää jopa ratkaisevana Terrafamen toiminnalle. Yhtiö jatkoi konkurssiin ajautuneen Talvivaaran kaivostoimintaa Sotkamossa ja tarvitsi kipeästi leveämpiä harteita toiminnan jatkamiseksi.

Kuten muistetaan, Talvivaara ajautui ylipääsemättömiin vaikeuksiin ympäristöongelmien vuoksi. Kun Juha Sipilän hallitus lähti elinkeinoministeri Olli Rehnin johdolla pelastamaan Talvivaaran kaivostoimintaa, monet epäilivät hankkeen onnistumista.

Useat poliitikot vaativat noina aikoina koko kaivoksen alasajoa.

Tänään voidaan todeta, että Sipilän ja Rehnin uhkapeli onnistui. Kaivostoiminta on kääntynyt kannattavaksi ja ympäristöongelmat saatu hallintaan.

Terrafamen työntekijät ovat todenneet, että yhtiö ei olisi kaivannut tällaista julkisuutta. He ovat oikeassa.

Kaivoksen yhteyteen on valmistumassa akkukemikaaleja valmistava laitos. Sen tulevaisuutta voi pitää varsin lupaavana, ovathan sähköautot tekemässä läpimurtoa koko maailmassa. Suomessa näitä kemikaaleja voidaan tuottaa eettisesti kestävästi toisin kuin monissa nykyisissä kaivoksissa eri puolilla maailmaa.

Terrafamen toiminta kestää kaiken tarkastelun. Yhtiö työllistää kainuulaisia ja maksaa veronsa Suomeen. Valtio on sen enemmistöomistaja.

Siksi on syytä korostaa, että rahanpesuepäilyt eivät kohdistu Terrafameen vaan sen vähemmistöomistajaan.

Trafigura on jättimäinen maailmanlaajuinen konserni. Sen liikevaihto oli viime vuonna lähes 150 miljardia euroa, yli kaksinkertainen Suomen valtion budjettiin verrattuna. Yhtiön historiasta löytyy synkkiäkin lukuja ja se on luvannut parantaa tapojaan.

Rahanpesuepäilyt ovat toistaiseksi vain epäilyjä. Ylekään ei väittänyt, että Trafigura olisi syyllistynyt laittomuuksiin. Yhtiön maineen kannalta epäilytkin ovat vakavia, ja Trafiguran olisi kyettävä osoittamaan ne aiheettomiksi.

Terrafamen työntekijät ovat todenneet, että yhtiö ei olisi kaivannut tällaista julkisuutta. He ovat oikeassa.

Uutisointi osuu ajankohtaan, jolloin Talvivaaran surullinen historia on vaihtumassa Terrafamen lupaavaksi menestystarinaksi sähköauton suosion kasvun ansiosta.

Sekin on sanottava, että Trafigura on ollut Terrafamelle kaikesta päätellen hyvä kumppani. Ilman sitä Talvivaaran tarina olisi kenties päättynyt kaivoksen alasajoon ja satojen työpaikkojen menetykseen Kainuussa.