Sipilän ratkaisu muutti vaalikenttien ilmapiiriä kertaheitolla, ja keskusta on taas pelissä mukana

Pääkirjoitus

Politiikan asetelmat muuttuivat perjantaina kuin iskusta. Happamiakin kommentteja on kuultu, mutta politiikkaan kuuluu myös politiikan tekemisen taito.

Tätä taitoa esitti pääministeri ja keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä.

Sipilä yllätti niin muut poliitikot, median kuin keskustaväenkin. Eikä kukaan ole enää puhunut puoli-ivallisesti, kuinka ”politiikka ei olekaan yritysjohtamista”…

Hetken hölmistyksen jälkeen keskustaväen mielialat nousivat kattoon. Tuskinpa mikään muu tapahtuma olisi saanut aikaan samanlaista muutosta – ei ehkä edes lopullinen uutinen sote-uudistuksen etenemisestä.

Niin kummallista politiikka joskus on.

Keskustatoimijat huomasivat nopeasti, että keskusta on vaalikentillä nyt vapaa mies. Hallituksen saavutuksia sopii kyllä puolustaa, mutta epäkiitollisen ja vaikean sote-uudistuksen taakka on nyt niillä, jotka hallituksen työn kaatoivat.

Muiden puoluejohtajien rattaat löivät hetken tyhjää. Yllätetyksi tuli myös media, joka tosin äkkäsi pian, että vaalien pelikenttä muuttui.

”Juha Sipilä teki nerokkaan vedon…”, otsikoi Ilta-Sanomat pääkirjoituksessaan.

”Keskusta sai hallituksen eroilmoituksella taas aloitteen käsiinsä. Aloitteella on politiikassa iso merkitys. Sen avulla pystytään määrittelemään politiikan agenda”, kirjoitti puolestaan Helsingin Sanomien Marko Junkkari.

”Kuinka politiikan pelitila otetaan haltuun? Olemalla askel edellä. Jos sinulla ei ole omaa suunnitelmaa, olet osa toisen suunnitelmaa. Sipilä vei mediaa ja valtaosaa kilpailijoitaan kuin mätää kukkoa. Määräsi soundin ja sävelen. Asetti agendan ja teki muista osan omaa suunnitelmaansa”, kirjoitti Timo Soini plokissaan.

Vaalikamppailu muuttuu. Keskusta ei ole enää altavastaaja. Tämä avaa keskustan ehdokkaille ja koko keskustaväelle aivan uusia näkymiä.

Esimakua saatiin heti lauantaina Turusta, missä Sipilä oli mukana keskustan vaalitilaisuudessa. Entinen kansanedustaja, ministeri ja ties mitä Liisa Hyssälä twiittasi tilaisuudesta näin:

”Väkeä tursuu ovista ja ikkunoista.”

Vaalikamppailu siis muuttuu. Keskusta ole enää altavastaaja eikä sen tarvitse olla puolustuskannalla. Se voi käydä hyökkäykseen. Se saa myös paremmin läpi omaa sanomaansa. Tämä avaa myös keskustan ehdokkaille, heidän tukiryhmilleen ja järjestöväelle kokonaan uusia näkymiä.

Niinpä keskusta esittelee lähipäivinä esimerkiksi oman ehdotuksensa sote-uudistukseksi, joka kelpaa korvaamaan nyt kaatuneen hankkeen.

Sellaisen työn keskusta osaa varmasti tehdä.

Muilta puolueilta kysytään heti, mitä mieltä ne keskustan ehdotuksesta ovat – ja sitäkin, minkälaisen uudistuksen ne itse tekisivät.

Viime päivien keskustelu on ollut tässä suhteessa hämmentävää. Mutta nyt pelkkä vastustus ja ”ei käy” -politiikka eivät enää riitä.

Nyt tarvitaan paitsi politiikan tekemisen myös asiaosaamisen taitoja. Sipilä osoitti, että hänellä on kumpiakin.