Sipilän hallitus hautasi Kollajan allashankkeen
Hallituspuolueiden puheenjohtajat totesivat torstaina, että koskiensuojelulakia ei ole syytä avata. Tämä tarkoittaa Kollajan allashankkeen hautaamista. Pääministeri Juha Sipilä tiedotti päätöksestä torstaina koruttomalla twitter-viestillä.
Keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Markus Lohi valitti päätöstä perjantaina. Samalla hänkin totesi, että hanke kannattaa nyt haudata lopullisesti.
Kollajan altaan rakentaminen olisi vaatinut 1980-luvulla säädetyn koskiensuojelulain muutosta. Nykyiseltä hallitukselta oli turha odottaa sellaista esitystä sen jälkeen kun kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo ilmoitti elokuussa vastustavansa altaan rakentamista.
Pohjolan Voima on pitänyt allashanketta sitkeästi esillä. Vuonna 2014 sen toteutuminen alkoi näyttää jopa mahdolliselta, kun Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus näytti hankkeelle vihreää valoa.
Altaan rakentamiselle voidaan esittää vahvat taloudelliset perusteet. Vesivoima on uusiutuvaa energiaa eikä tarvitse yhteiskunnan tukea.
Toisaalta hanketta vastaan voidaan esittää vahvoja perusteluita ympäristönsuojelun näkökulmasta. Luonnonsuojelijoiden mielestä se olisi ollut tuhoisa vaelluskaloille ja vesiluonnolle.
Talouden ja ympäristön näkökohtien lisäksi Kollajan kohtaloon vaikuttaa myös politiikka. Useimmissa puolueissa on sekä hankkeen kannattajia että vastustajia.
Nyt voidaan keskittyä hakemaan muita ratkaisuja pohjoisen Suomen elinvoiman vahvistamiseksi.
Kun keskusta kysyi pari vuotta sitten pohjoisten piirijärjestöjensä mielipidettä pohjoisen allashankkeisiin, Kollajalle näytettiin varovaisen vihreää valoa.
Nykyinen keskustan eduskuntaryhmä olisi ollut valmis viemään hanketta eteenpäin.
Keskusta ei kuitenkaan yksin pysty Kollajaa rakentamaan. On myös todettava, että jos nykyinen hallitus ei kykene asiaa edistämään, mikään tulevakaan hallitus ei siihen pysty. Eduskunnassa on ilmeisen pysyvä koskiensuojelulain avaamista vastustava enemmistö.
Keskustan pohjoiset kansanedustajat ovat näyttäneet esimerkkiä, miten Kollaja-ratkaisuun kannattaa suhtautua. Katseet pitää suunnata eteenpäin. Nyt voidaan keskittyä hakemaan muita ratkaisuja pohjoisen Suomen elinvoiman vahvistamiseksi.