Perustuslailla ei pitäisi ratsastaa
Napoleonin kerrotaan sanoneen, että perustuslain pitää olla lyhyt ja sekava.
Suomen perustuslakisäännöksiä selkeytettiin ja ajanmukaistettiin suuressa perustuslakiuudistuksessa vuosituhannen vaihteessa.
Uusi perustuslaki on yleisen käsityksen mukaan toiminut hyvin.
Perustuslain loukkaamattomuutta muun muassa lakiesityksissä valvoo eduskunnan perustuslakivaliokunta, joka on hyvällä menestyksellä pyrkinyt yksimielisiin päätöksiin.
Monissa maissa on erillinen perustuslakituomioistuin, johon meillä ei uudistuksen yhteydessä päädytty.
Perustuslakivaliokunta toimii oikeusistuimen tapaan, mikä on haasteellinen lähtökohta, kun valiokunnan jäsenet ovat poliitikkoja, ei tuomareita. Juridista arvovaltaa edustavat valiokunnan kuulemat asiantuntijat, joilla ei ole poliittista roolia.
Juristitkin ovat vain ihmisiä ja heillä on sanottakoon oikeuspoliittisia näkemyksiä. On esitetty arvioita, että useimmat perustuslain korkeista asiantuntijoista ovat alansa ”vasemmistolaisia”.
Kun perustuslakivaliokunnan laillisuusvalvonta liikkuu politiikan ja juridiikan herkällä raja-alueella, tulkintaongelmia voi tulla.
Myös edunvalvojat ovat keksineet perustuslakikortin.
Poliittisessa keskustella vilautetaan joskus turhan herkästikin perustuslakikorttia. Keskusteluun tulee kantelunomainen sävy ja vedätystä perustuslain varjolla.
Toisaalta varmuus on oikeudenkäytössä tärkeätä, joten ylilyöntejäkin pitää sietää.
Edunvalvojatkin ovat keksineet perustuslakikortin. Ääriesimerkki on Kansalliskirjaston johtaja, joka sanoi kieltäytyvänsä rahoittajan vaatimista menosäästöistä perustuslain nojalla. Varmemmaksi vakuudeksi hän ilmoitti neljän professorin olevan hänen kannallaan.
Ajatus kulkee niin, että henkilöstön jonkinasteinen vähentäminen estää laitosta suoriutumasta perustuslaillisesta tehtävästään. Esimerkiksi tunnetun elokuvaharrastajan laaja kirjasto uhkaa tuhoutua!
Kansalliskirjaston työtaakkaa ei ole syytä vähätellä, mutta niukkuutta on tarjolla kaikkialla. Johtajan tehtävä on puolustaa instituutiotaan ja sen henkilöstöä, mutta yritys vetäytyä perustuslain taakse lähentelee perustuslain pilkkaa.