Koronapassin ansiosta Suomea ei tarvitse laittaa kokonaan kiinni

Pääkirjoitus

Toiveet, että koronapandemia olisi ohi, voi unohtaa. Korona on tullut jäädäkseen ja sen kanssa on opittava elämään. Paluuta normaaliin ei ole näköpiirissä pitkään aikaan.

Koronan uusin aalto tuskastuttaa kansalaisia. On selvää, että sietokyky koronaa kohtaan on nyt huomattavasti alhaisempi kuin vielä jokin aika sitten.

Viranomaisten tekemät ja vielä suunnitteilla olevat rajoitukset herättävät suuttumusta, vaikka jokainen järki-ihminen ymmärtää, että niitä tehdään vain pakon edessä. Sairaala- ja tehohoidossa olevien potilaiden määrä on kasvanut niin rajusti, että hoitopaikan löytäminen kaikille potilaille ei ole enää itsestään selvää.

Koronakuormituksen takia ei-kiireellisiä leikkauksia siirretään jatkuvasti eteenpäin. Tilanne on sekä sairaalahoidon kapasiteetin että työntekijöiden kannalta kestämätön.

Nopeasti kasvaneet tartuntamäärät on saatava laskuun. Tämä ei onnistu ilman uusia rajoituksia.

Sairaanhoidossa olevista koronapotilaista suurin osa on rokottamattomia. Rokottamattomat päätyivät elo-lokakuun aikana koronatartunnan takia erikoissairaanhoitoon 19 kertaa todennäköisemmin ja tehohoitoon 33 kertaa todennäköisemmin kuin rokotetut.

Luvut ovat vastaansanomattomia. Rokotukset ovat paras ja helpoin tapa ehkäistä koronan leviämistä. Tämän ei pitäisi olla kenellekään uutinen.

Suomalaisista on jo yli 80 prosenttia ottanut vähintään kaksi koronarokotetta. Rokotekattavuus on kansainvälisesti vertailtuna hyvä, mutta silti riittämätön.

Korona leviää tällä hetkellä erityisesti rokottamattomien keskuudessa. Todennäköistä onkin, että jokainen rokottamaton sairastaa taudin jossakin vaiheessa.

Täysin turvassa eivät ole rokotetutkaan. Tauti voi tarttua, vaikka olisi saanut kaksi rokotetta. Näissä tapauksissa taudin oireet ovat kuitenkin yleensä paljon lievemmät kuin rokottamattomilla.

Nopeasti kasvaneet tartuntamäärät on saatava laskuun. Tämä ei onnistu ilman uusia rajoituksia.

Koronatilanne ei ole hankala vain Suomessa. Euroopan tautitilanne on muuhun maailmaan verrattuna huono.

Monissa Euroopan maissa rajoitukset ovat huomattavasti kovempia kuin Suomessa. Näin on ollut jo pitkään. Myös koronapassi on paljon laajemmassa käytössä, kuin mihin Suomessa on totuttu. Suurin osa palveluista on ilman rokotepassia saavuttamattomissa.

Koronanpassin ansiosta päättäjillä ja yrityksillä on paljon laajemmat mahdollisuudet ottaa rajoituksia käyttöönsä kuin aikaisemmin. Koko maan sulkemisen sijaan koronapassin käyttöä voidaan laajentaa muun muassa ravintoihin ja tilaisuuksiin, joihin osallistuu suurempi joukko ihmisiä.

Uudet rajoitukset pitää tässä tilanteessa kohdistaa rokottamattomiin henkilöihin. Muuta järkevää vaihtoehtoa tilanteen korjaamiseksi ei ole.

Koronatilanteen vaikeutta kuvastaa hyvin se, että presidentti Sauli Niinistö joutui perumaan Linnan juhlat. Niinistön mukaan ”valitettavasti laki jättää aukon, joka estää vaatimasta ja tarkistamasta koronapassia”.

Linnan juhliin oli tänä vuonna kutsuttu henkilöitä, jotka ovat erityisesti tehneet töitä koronapandemian hoitamisessa. Koronakriisin pahentumisen takia tämä hieno huomionosoitus siirtyy vuodella eteenpäin.

Päätös siitä, ottaako koronarokotteen vai ei, ei ole pelkästään oma arvovalinta. Jos rokotteet jättää ottamatta, tästä voi olla ikäviä seurauksia paitsi itselle, myös lähiympäristölle.