Keskusta on hallituksessa paljon vartijana

Pääkirjoitus

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallituksen ensimmäistä budjettia on ruodittu perinteisin menoin. Hallituspuolueet ovat korostaneet sen hyviä puolia, ja oppositio on arvostellut sitä railakkaasti kokoomuksen johdolla.

Sellaista budjettia, johon kaikki puolueet olisivat tyytyväisiä, ei ole olemassakaan. Tämä on syytä muistaa budjettikeskustelua seuratessa.

Valtionvarainministeriön ensi vuoden budjettiesitys on 2,3 miljardia alijäämäinen. Valtio joutuu siis ottamaan velkaa menojensa kattamiseksi. Hallitukselta tämä on tietoinen valinta.

Valtiovarainministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan budjetti on velanoton suhteen etupainotteinen. Hallituksen tavoitteena on saada talous tasapainoon vuoteen 2023 mennessä.

Tasapaino saavutetaan, jos työllisyysaste nousee 75 prosenttiin. Vaikeuskerrointa lisää kansainvälinen talous. Jos maailmantalous sakkaa pahasti, sen vaikutukset tuntuvat nopeasti myös Suomessa.

Sitäkään ei kannata unohtaa, että ilman Sipilän hallituksen paljon parjattuja säästötoimia, Rinteen hallituksen taloudellinen liikkumavara olisi paljon ohuempi kuin nyt.

Rinteen hallituksen ensimmäiseen budjettiin liittyy epävarmuustekijöitä. Sitä ei voi kiistää.

Jos hallitus ei hyvistä aikomuksista huolimatta onnistu tekemään rakenteellisia uudistuksia työllisyysasteen kohentamiseksi, budjettitasapainon saavuttaminen on tulevina vuosina entistä vaikeampaa.

Edellisessä hallituksessa tarkkaa talouspolitiikkaa tehnyt keskusta onkin Rinteen hallituksessa paljon vartijana. Sen tehtävänä pitää huoli, että hallituksen talouspolitiikka pysyy kestävällä pohjalla.

Tilanne on keskustallekin uusi. Puolue on yleensä ollut vallankahvassa, kun Suomen taloustilanne on ollut erittäin synkkä. Tällöin talous- ja työllisyystilanteen kohentamiseksi on tarvittu uusia ja ennakkoluulottomia toimia.

Viimeksi tällainen tilanne oli Sipilän hallituksessa. Sen lähtökohdat olivat talousnäkövinkkelistä karmeat. Lisämenojen sijasta hallitus joutui tekemään pitkiä leikkauslistoja.

Ei Sipilän hallituskaan vain säästänyt. Kun Sipilän hallitus oli saanut käännettyä talouden suunnan, se teki perusturvaan merkittäviä satsauksia.

Keskusta on pitkästä aikaa mukana hallituksessa, joka pystyy lisäämään maltillisesti menoja ja kohentamaan sosiaaliturvaa.

Uuteen asentoon sopeutuminen ottaa oman aikansa. Sitäkään ei kannata unohtaa, että ilman Sipilän hallituksen paljon parjattuja säästötoimia, Rinteen hallituksen taloudellinen liikkumavara olisi paljon ohuempi kuin nyt.