Katalonia repii Espanjaa ja haastaa Euroopan unionia

Pääkirjoitus

Barcelonasta välitettiin sunnuntaina uutiskuvia, jotka hätkähdyttivät koko Eurooppaa. Poliisit hakkasivat ihmisiä, jotka halusivat osallistua kansanäänestykseen Katalonian itsenäisyydestä tai yrittivät muutoin turvata äänestyksen onnistumisen.

Sadat ihmiset loukkaantuivat väkivaltaisuuksissa.

Kansanäänestys repi syviä railoja Espanjan sisälle ja synnytti jännitteitä myös Madridin keskushallinnon ja Katalonian itsehallintoalueen viranomaisten välille. 

Keskushallinnon alueelle lähettämät poliisivoimat käyttivät voimakkaita otteita kansanäänestyksen estämiseksi siinä missä paikalliset viranomaiset tyytyivät seuraamaan tapahtumia sivusta.

Juridiikan näkökulmasta keskushallinto ja pääministeri Mariano Rajoy ovat vahvoilla. Kansanäänestyksen järjestäminen rikkoi Espanjan perustuslakia ja oli siksi laiton. 

Myös äänestyksen asiallinen merkitys voidaan asettaa kyseenalaiseksi. Siihen pääsi osallistumaan alustavien tietojen mukaan vain runsaat 40 prosenttia äänioikeutetuista. Luvussa eivät ole mukana niiden satojen tuhansien ihmisten äänestysliput, jotka poliisi takavarikoi sunnuntaina. 

Mielipidemittausten mukaan katalonialaisten enemmistö oli ennen sunnuntaita itsenäistymistä vastaan.

Pääministeri Rajoy unohti kuitenkin juridiikan ja politiikan eron. Politiikassa ei nimittäin riitä, että on oikeassa. 

Sunnuntain kovat otteet todennäköisesti lisäävät itsenäistymishankkeen kannatusta Kataloniassa. 

EU yrittää ymmärtää sekä Espanjan keskushallintoa että poliisin hakkaamia katalonialaisia.

Katalonian tapahtumat ovat haaste myös Euroopan unionille. Demokratian ja kansalaisvapauksien nimiin vannova arvoyhteisö ei voi enää kauan tyytyä sivustakatsojan rooliin, jos tilanne edelleen kärjistyy yhdessä sen suurimmista jäsenmaista.

EU:n komission ensimmäinen lausunto kuvastaa hyvin tilanteen vaikeutta. EU yrittää ymmärtää sekä Espanjan keskushallintoa että poliisin hakkaamia katalonialaisia.

Komissio luonnehti maanantaina kansanäänestystä laittomaksi ja koko kriisiä Espanjan sisäiseksi asiaksi.

Komission mukaan väkivalta ei voi kuitenkaan olla politiikan väline. Komissio pyysikin kaikkia osapuolia Espanjassa siirtymään nopeasti vastakkainasettelusta dialogiin. 

Pääministeri Rajoy ja Katalonian itsehallintoalueen johto eivät ole tähän saakka dialogiin pystyneet ja sunnuntain jälkeen se näyttää entistä vaikeammalta.

Näyttääkin ilmeiseltä, että kriisi ei ratkea ilman kasvojen vaihtumista joko Madridissa tai Kataloniassa tai molemmissa. Myös ulkopuoliselle välittäjälle saattaa tulla tarvetta.