Kansanedustajilla jopa velvollisuus lähteä sotevaaleihin

Pääkirjoitus

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus hyväksytään ensi viikolla eduskunnassa. Kuten aiemmissa sote-harjoituksissa kunnostautunut entinen ministeri Juha Rehula totesi torstaina Kauppalehdessä, eduskunnan päätöksestä tulee ”tosi iso hetki”. Vuosikymmeniä valmisteltu hanke etenee lopulta maaliin.

Ensimmäiset sotealueiden vaalit on tarkoitus pitää ensi vuoden alussa. Julkisuudessa on virinnyt jo keskustelua kansanedustajien roolista näissä vaaleissa.

Esimerkiksi vihreiden piirissä on viljelty ajatusta, että kansanedustajien ei pitäisi asettua ehdolle sotevaltuustoihin eli maakuntavaltuustoihin – tällä nimellähän näitä elimiä tullaan ainakin keskustassa todennäköisesti kutsumaan.

Kansanedustajat saisivat sotevaltuustoissa ensi käden tietoa siitä, miten uudistus toimii käytännössä.

MONET kansanedustajat valittiin viime sunnuntainakin oman kotikuntansa valtuustoon. Voidaankin kysyä, riittäisikö näillä edustajilla aikaa myös sotevaltuuston työhön.

Ehdokkuuden rajoittaminen on kuitenkin kuolleena syntynyt ajatus. Onhan oikeus asettua ehdolle yksi demokratian tärkeimpiä kulmakiviä. Kansanedustajien oikeuksien rajaamisesta ei sen vuoksi kannata lähteä yrittämään mitään puolueiden välistä sopimustakaan.

Päinvastoin, kansanedustajilla on oikeastaan velvollisuus lähteä ehdolle sotevaaleissa.

Hyvin monella suulla on nyt eduskunnassakin todettu, että sote ei tullut kerralla valmiiksi vaan sitä joudutaan jatkossa kehittämään.

SEURAAVIA kehityskohteita ovat sotealueiden tehtävien laajennus ja maakuntavero, joita valmistelemaan valtiovarainministeriö on jo nimennyt hankkeet.

Kansanedustajat saisivat sotevaltuustoissa ensi käden tietoa siitä, miten uudistus toimii käytännössä. Onko esimerkiksi yritysten palvelujen käyttö tehty niin vaikeaksi kuin oppositio ja elinkeinoelämän järjestöt ovat varoitelleet? Tämän kaltaisiin kysymyksiin saadaan vastauksia vasta käytännön kautta.

Kansanedustajien mukanaolo ensimmäisissä vaaleissa on omiaan nostamaan myös äänestysprosenttia. Onhan pelko sen jäämisestä muutoin kovin alhaiseksi aiheellinen. Jatkossa huoli on pienempi, kun nämä vaalit järjestetään yhtä aikaa kuntavaalien kanssa.

Kansanedustajien harkintaan sitten jää, miten aika riittää monen tason luottamustehtävien hoitoon. Esimerkiksi monen pienemmän kunnan valtuusto kokoontuu niin harvoin, että kokoukset mahtuisivat kalenteriin eduskuntatyön ja sotevaltuuston kokousten lomaan.