Helsingin pormestarivaali sähköistää politiikan ilmapiiriä

Pääkirjoitus

Ensi kevään kuntavaalit ovat alkaneet selvästi sähköistää politiikan ilmapiiriä. Puolueet hakevat niistä jo nostetta vuoden 2023 eduskuntavaaleihin.

Puolueiden taktikointi näkyy erityisesti Helsingissä. Viimeksi perussuomalaiset ilmoittivat perjantaina asettavansa puolueen puheenjohtajan Jussi Halla-ahon pormestariehdokkaaksi.

Halla-ahon ehdokkuus aiheuttaa harmaita hiuksia erityisesti kokoomukselle, joka on hallinnut Helsingin kuntapolitiikkaa viime vuosikymmenet.

Kokoomuksen huonojen uutisten viikko alkoi viime viikonloppuna, kun pormestari Jan Vapaavuori ilmoitti, ettei hae jatkokautta. Neljä vuotta sitten hän pelasti kokoomuksen keräämällä Helsingissä 30 000 ääntä. Niillä varmistui kokoomuksen ykköspaikka paitsi Helsingissä myös koko maassa.

Kokoomuksen on vaikea löytää Vapaavuoren veroista äänimagneettia Helsinkiin. Harmia lisää vielä sekin, että Harry ”Hjallis” Harkimo ilmoitti jo aiemmin lähtevänsä pormestarivaaliin Liike nyt -ryhmänsä ehdokkaana.

Harkimo lähti ovet paukkuen kokoomuksen eduskuntaryhmästä viime vaalikaudella ja vei eduskuntavaaleissa sen verran kokoomuksen ääniä mennessään, että Petteri Orpo joutui hautaamaan haaveensa pääministerin paikasta.

Harkimo ja Halla-aho kilpailevat Helsingissä pitkälti samoista äänistä kokoomuksen kanssa. Näin he saattavat auttaa vihreitä nousemaan pääkaupungin ykköspuolueeksi myös kuntavaaleissa. Temppu olisi saattanut onnistua jo neljä vuotta sitten, ellei Vapaavuori olisi lähtenyt kokoomuksen veturiksi.

Harkimolla ei ole käytännössä mahdollisuuksia pormestariksi. Paikka menee suurimmalle puolueelle, eikä kukaan usko Harkimon ryhmän yltävän sellaiseen menestykseen.

Perussuomalaisillakin on pitkä matka Helsingin ykköspuolueeksi, saihan puolue viime vaaleissa vain kuusi edustajaa Helsingin 85-jäseniseen valtuustoon. Vaalikauden aikana ryhmä vielä hajosi koko puolueen hajoamisen myötä.

Mielipidemittausten valossa perussuomalaisilla on joka tapauksessa hyvät mahdollisuudet kasvattaa kannatustaan myös Helsingissä, vaikka ykköspaikka haaveeksi jäisikin.

Puheenjohtaja Halla-aho ottaa kuitenkin riskin lähtiessään pormestariehdokkaaksi.

Puheenjohtaja Halla-aho ottaa kuitenkin riskin lähtiessään pormestariehdokkaaksi.

Perussuomalaiset ovat on ilmoittaneet pyrkivänsä kasvamaan maakunnissa keskustan kustannuksella. Maakuntien kosinnan uskottavuutta heikentää se, että puolueen puheenjohtaja lähtee tavoittelemaan Helsingin pormestarin paikkaa.

Halla-aho joutuukin vielä perustelemaan, miten vakavissaan hän tavoittelee pormestarin paikkaa. Sehän on kokopäivätyö, jonka vastaanottaminen edellyttäisi käytännössä sekä eduskunnan että puolueen puheenjohtajan paikan jättämistä.

Halla-ahon liike herättääkin kysymyksen, suunnitteleeko hän puheenjohtajan paikan jättämistä ennen seuraavia eduskuntavaaleja.

Helsingin vaaleja seurataan varmasti suurella mielenkiinnolla tiedotusvälineissä, ovathan suurimpien medioidenkin toimituksetkin Helsingissä.

Toivottavasti vaalikeskustelussa puhutaan niistäkin asioista, joista seuraavalla vaalikaudella kunnissa oikeasti päätetään. Niistä merkittävin on sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus, joka muuttaa ratkaisevasti kuntien roolia.