Hallitus saa tukea yllättävältä taholta, kun talouskurin tiukka pankkiiri ymmärtää voimakasta velanottoa pandemian oloissa

Pääkirjoitus

Kehittyneet teollisuusmaat, jotka saavat markkinoilta velkaa helposti ja edullisin ehdoin, voivat Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) mukaan velkaantua vailla suuria huolia koronapandemian aikaan (HS 14.10.).

Velkaantuminen on nyt IMF:n mukaan parempi vaihtoehto kuin julkisen talouden vetäminen tiukaksi menoja leikkaamalla tai veroja korottamalla.

Maailmantalouden tiukkana ja tunteettomanakin pankkiirina tunnettu IMF arvioi siis, että kasvuun investoiminen on nyt parempi lääke kuin talouskuri.

Velkaa ottavat kehittyneet teollisuusmaat voivat todennäköisesti vakauttaa julkisen velkansa vuosikymmenen puolenvälin tienoilla ilman että niiden täytyy korottaa veroja tai leikata julkisia menoja, IMF:n talouspolitiikkajohtaja Vitor Gaspar kertoo Financial Times -lehdelle.

IMF tuli suurelle yleisöllekin tutuksi vuosikymmenen takaisen eurokriisin aikana. Se oli kolmen koplan tärkeä jäsen esimerkiksi silloin, kun Kreikka joutui pakon eteen. Silloin Kreikan oli pakko tehdä rajuja uudistuksia talouspolitiikassaan.

Selvä se, että Suomi kuuluu niiden kehittyneiden teollisuusmaiden joukkoon, joiden kannattaa nyt mieluummin velkaantua kuin kiristää otetta. Suomi saa nyt velkarahaa erittäin edullisesti.

Kiitos edellisen vaalikauden politiikan, jolloin Suomi pantiin kuntoon.

Kun lainaraha käytetään oikein, pandemian vaikutuksia pehmennetään paremmin kuin leikkaamalla ja veroja korottamalla.

Kun lainaraha käytetään oikein, pandemian vaikutuksia pehmennetään paremmin kuin leikkaamalla ja veroja korottamalla.

KANSAINVÄLINEN valuuttarahasto asettuu näin hallituksen eikä opposition tueksi keskustelussa siitä, minkälainen talouspolitiikka on Suomessa nyt viisasta.

Kokoomuksen ja perussuomalaisten leikkauslinja olisi nyt virhe.

Ja ero linjoissa on. Tämä ilmeni selkeästi esimerkiksi perussuomalaisten varapuheenjohtajan Riikka Purran lausunnossa, kun oppositio jätti yhteisen välikysymyksensä hallituksen talouspolitiikasta:

”Hallitus käyttää koronapandemiaa savuverhona holtittomalle menopolitiikalle ja velanotolle.” (Yle 18.9.)

Valuuttarahaston näkemys rauhoittelee myös niitä, jotka ovat muuten kuin puoluepoliittisista syistä huolissaan kovasta velkaantumistahdista.

Huolta helpottaa huomata, että kaikkialla tehdään niin. Kaikki kehittyneet teollisuusmaat ottavat jättimääriä velkaa: Saksa, Ruotsi, USA…

Mutta vielä enemmän huolta helpottaa, kun tiukan talouskurin vaalija IMF suosittaa niin myös tekemään.

JOTTA totuus ei unohtuisi, on tässäkin syytä muistuttaa tärkeimmästä: koronaviruksen painaminen niin maan rakoon kuin mahdollista on myös parasta talouspolitiikkaa.

Yhtälö ei ole vaikea: Mitä vähemmän tartuntoja ja sairastumisia, sitä vähemmän rajoituksia.

Siis: Mitä vähemmän tartuntoja ja sairastumisia, sitä vähemmän rajoituksia matkailuun, ravintoloihin, yökerhoihin, harrastuksiin, tapahtumiin, konsertteihin…