Euroopan unionin on löydettävä yhteinen näkemys pakolaispolitiikkaan
Pakolaispolitiikasta on vaikea keskustella kiihkottomasti. Ääripäiden mielipiteet jyräävät yleensä enemmistön mielipiteen, ja jättävät niin sanotut tolkun ihmiset hiljaisiksi sivusta seuraajiksi.
Vuoden 2015 hallitsemattomassa kaaoksessa Eurooppaan tuli yli miljoona pakolaista. Suomeen virran mukana tuli yli 30 000 henkilöä.
Tämän hetkisten tietojen valossa vain kolmasosa tulijoista on paennut olosuhteita, joiden perusteella saa turvapaikan. Noin kaksi kolmasosaa lähti liikkeelle paremman elämän toivossa tai jonkin muun syyn takia.
Tällä hetkellä osa jäsenmaista hoitaa pakolaispolitiikkaa vastuullisesti ja tunnollisesti, ja osa jäsenmaista puolestaan kieltäytyy kokonaan yhteistyöstä.
Suurimman tilin pakolaisilla tekivät salakuljettajat. Eurooppaan lähteneet ihmiset maksoivat matkastaan tuhansia tai jopa kymmeniä tuhansia euroja salakuljettajille.
Vuoden 2015 pakolaisaallon jälkeen tilanne on palautunut normaaliksi. Esimerkiksi Suomeen on tullut pakolaisia vuosittain vain muutamia tuhansia.
Tilannetta on rauhoittanut EU:n Turkin kanssa tekemä sopimus ja Italian vastaava sopimus Libyan rannikolla valtaa pitävien tahojen kanssa.
Euroopan tilanteen kannalta on äärimmäisen tärkeää, että EU löytää pakolaispolitiikkaan yhteisen linjan. Sen päätavoitteena pitää olla tuen antaminen kolmansiin maihin ja siellä oleviin pakolaisleireihin. Vain näin toimimalla EU voi pitää pakolaispolitiikan omissa käsissään.
EU:lla on oltava yhteinen näkemys myös pakolaispolitiikan hoitamisesta omissa jäsenmaissaan. Tällä hetkellä osa jäsenmaista hoitaa pakolaispolitiikkaa vastuullisesti ja tunnollisesti, ja osa jäsenmaista puolestaan kieltäytyy kokonaan yhteistyöstä.
Jos EU-maat eivät pääse yhteisymmärrykseen kiintiöpakolaisten määrästä, yhteisen pakolaispolitiikan toteuttaminen käy mahdottomaksi.
Keskusta on noudattanut pakolaispolitiikassa niin sanottua tolkullista linjaa. Tämä linja näkyy vahvana myös keskustan eduskuntaryhmän perjantaina tekemissä linjauksissa.
Keskustan keskeinen tavoite on estää hallitsematon maahanmuutto yhteistyössä Euroopan unionin kanssa. Tämän toiminnan pitää olla ennakoivaa ja ennaltaehkäisevää.
Keskusta on valmis nostamaan kiintiöpakolaisten määrää, mutta se edellyttää nykyisen pakolaisvirran pienentymistä. Kokonaismäärää ei siis voi nostaa.
Euroopan unioni on pakolaispolitiikassa keskeisessä roolissa. Se, että osa jäsenmaista viittaa kintaalla tehdyille sopimuksille, ei voi olla kestävää toimintaa. Unionin on kyettävä puuttumaan yhteistyössä YK:n kanssa niihin syihin, jotka synnyttävät pakolaisaaltoja.
Yksittäisen jäsenmaan mahdollisuudet vaikuttaa maailmanlaajuiseen ilmiöön ovat erittäin vaatimattomat.