Ennakkoäänestys lupailee yllätyksiä aluevaaleissa

Pääkirjoitus

Aluevaalien ennakkoäänestys päättyi tiistaina. Noin neljännes äänioikeutetuista on käynyt antamassa jo äänensä.

Jos ennakkoäänestys ennakoi lopullista äänestysaktiivisuutta samalla tavalla kuin muissa vaaleissa, äänestysaktiivisuus nousee 50 prosentin tuntumaan, jopa sen yli. Synkimmät ennustukset matalasta äänestysaktiivisuudesta voidaankin unohtaa.

Alue- ja kuntakohtaisten lukujen perusteella myös lopullinen vaalitulos saattaa yllättää.  Ennakkoäänestyksessä on nimittäin nähtävissä selvä trendi.

Sunnuntaita voidaan kuitenkin odottaa keskustassa aika toiveikkain mielin. Hyvällä loppukirillä puolue voi tavoitella kuntavaalien mitalitilan uusimista.

Kaikkein ahkerimmin on äänestetty keskustan vahvimmilla kannatusalueilla.

Tiistain illansuussa kärkitilaa piti Etelä-Savo, jossa äänensä oli antanut jo 30 prosenttia äänioikeutetuista. Listan kakkosena oli Etelä-Pohjanmaa, mutta myös Lapissa, Satakunnassa ja Etelä-Karjalassa äänestys aktiivisuus ylitti 27 prosenttia.

Laiskimmin oltiin liikkeellä Uudellamaalla. Vantaan-Keravan hyvinvointialueella uurnilla kävi ennakkoon alle 20 prosenttia äänestäjistä. Länsi-Uudellamaalla ja Keski-Uudellamaalla päästiin nipin napin 20 prosentin rajan yli.

Kuntakohtaiset luvut vahvistavat samaa viestiä. Alueiden sisällä ahkerimmin on äänestetty niissä maaseutukunnissa, joissa keskusta oli kesäkuun kuntavaaleissa suurin puolue. Enemmistössä sote-alueista ykköspaikan ennakkoäänestyksessä otti tässä mielessä keskustalainen kunta.

Esimerkiksi Lapissa Pellon kunnan uurnilla on käynyt jo yli 40 prosenttia kuntalaisista. Keski-Pohjanmaan Lestijärvellä liikuttiin jo 45 prosentin tuntumassa.

Pohjois-Karjalassa kärkitilaa piti Rääkkylä, Pohjois-Pohjanmaalla Hailuoto, Kainuussa Puolanka, Etelä-Pohjanmaalla Karijoki, Pohjois-Savossa Tervo, Keski-Suomessa Pihtipudas, Etelä-Savossa Enonkoski, Etelä-Karjalassa Savitaipale, Kymenlaaksossa Miehikkälä, Päijät-Hämeessä Sysmä, Kanta-Hämeessä Humppila ja Satakunnassa Pomarkku.

Edellä luetellut kunnat ovat paitsi keskustalaisia myös enimmäkseen pieniä, joten suuria äänimääriä niistä ei kerää keskustakaan. Mutta luvuista voi päätellä, että äänestäjät ovat lähteneet hyvin liikkeelle keskustan vahvoilla alueilla.

Syykin äänestäjien heräämiseen on selvä. Keskustalla on selvä, muista erottuva viesti juuri vahvimmille kannatusalueilleen. Puolueen tavoitteena on säilyttää sosiaali- ja terveyspalveluja tarjoava keskus jokaisessa kunnassa. Tämä on konkreettinen lupaus tilanteessa, jossa soteuudistuksen koko sisältöä on muuten vielä vaikea hahmottaa.

Liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä ennakkoäänestyksestä ei voi tehdä. Keskustan vahvoilla alueilla ennakkoäänestysvilkkaus on jo monissa vaaleissa ylittänyt selvästi maan keskiarvon. Joissakin vaalipiireissä ennakkoääniä on annettu jopa enemmän kuin varsinaisena vaalipäivänä.

Sunnuntaita voidaan kuitenkin odottaa keskustassa aika toiveikkain mielin. Hyvällä loppukirillä puolue voi tavoitella kuntavaalien mitalitilan uusimista. Se antaisi hyvät lähtöasemat reilun vuoden päästä pidettäviin eduskuntavaaleihin.