Neuvoja ja oppia

Pakina

Uskoni länsimaiseen lääketieteeseen vahvistui entisestään helteiden aikana. Vaikka en jaksakaan rampata terasseilla, niin silti olen mielissäni että koko ajan muistutetaan juomisen tärkeydestä. 

Telkkariuutisissa viime viikolla lääkäri neuvoi syömään helteellä suolaista. Rouva yllättää minut jääkaapilta metwurstin kimpusta. Rakkaani, kumpi tietää paremmin, lääkäri vai sinä! 

Autogrillin supersuolaiset makkaraperunat kajastelevat mielessä, ilmastonmuutos onkin tehnyt niistä terveysruokaa. 

Helteiden lievittämiseksi annetaan neuvoja. Entinen uutisankkuri kehui kylmällä vedellä täytettävää koiranpetiä. Kylmäkalleja pitäisi laittaa joka paikkaan. Huoneilma ei tuulettimella viilenny, ilma sekoittuu.

Yksi koulukunta, varsinkin kerrostaloissa, alkaa helteillä pitää ulko-ovea auki. Porraskäytävän alkulämpötila kivitalossa on noin 20 astetta. Tarpeeksi tuulettamalla porraskäytävään saadaan se 32 asteen ulkolämpötila. Ei tule sitten sitä lämpötilashokkia kumpaankaan suuntaan mennessä.

Kolme kertaa olen avoauton ostanut, nyt alan uskoa. 

Köyhät eivät tiedä, että avoauto on helteillä maanpäällinen helvetti. Näyttää hienolta, joo, mutta pysähdys liikennevaloissa on tuskaista. Asiaan kuuluvat mustat nahkapenkit ja aurinko porottaa. 

Umpiauton ilmastointi toki on taivaallista, avoautoilu pätsimäistä kuumuutta tai vaihtoehtoisesti ajoviiman tuomaa reumatismia ja kolotusta. Kolme kertaa olen avoauton ostanut, nyt alan uskoa. 

Koska olen keskivartalolihava, minuun iskee kuulemma koronakin helpommin. Kaikista muista vaivoista ja taudeista puhumattakaan. Pitäisi siis mennä salille nousemaan steppilaudalle, että jaksaa sitten ajaa hissillä. 

Mutta saleilla ei ole kivaa. On oikein todettu, että saleilla vallitsee läskiviha. Ne ylipirteät jumpparit eivät osaa kohdata ylipainoista. Koska ylipainoinen on tyhmä! Niin ajattelee itseään peilistä ihaileva, päivittäin solariumissa makaava salihenkilö, jonka kaikki massa on tullut kaurapuurosta. 

Aina on hyvä käydä kursseja. Telkkarissa oli drag show-artisti, joka oli saanut oppinsa Helsingin työväenopiston drag-kurssilla. Rivosuiset kaupallisen radion lätisijät ovat saaneet oppinsa kristillisessä kansanopistossa. 

Ja Alkio-opistossa hiphop-kurssi! Sanotaan jo vassarihallitukselle nou, tää on liikaa Kiurun show, lähtään meneen, jou!

Jari Nenonen Jari Nenonen on haminalainen kirjailija ja pakinoitsija. Hän on kirjoittanut Suomenmaahan vuodesta 1977. Nenosen motto on "Ei se niin vakavaa ole”.

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen