Heti ennakkoon

Nenonen

Kuntavaalit pidetään viimein, eikä hassumpaa että kesäaikaan. Ennakkoäänestysmahdollisuus on siunattu asia. Muinoin vaalit  olivat vain ne kaksi päivää koulun salissa. Sunnuntai ja maanantai.

On tullut istutuksi vaalitoimitsijana jokunenkin kerta. On tullut nähdyksi sekin, että kommunisti selasi luetteloa ja kävi koulun kansliasta puhelimitse patistelemassa puuttuvia, vähiä äänestäjiään.

Vennamolainen luottomies tuli ääntenlaskun alkuun, ovensuuhun seisomaan ja vahtimaan, etteivät viidestä muusta puolueesta valitut toimitsijat tee vaalipetosta. Trumpilainen vainoharhaisuus oli valloittanut Suomen maaseudun jo 1970-luvulla.

Jos vilppiä tapahtui, niin se tapahtui laitosäänestyksissä. Siellä voi avustaja auttaa oikean numeron piirtämisessä, teoriassa.

Kun kylässä on yksi epäilty vääräoppinen, niin tuskin on mahdotonta, että sen lippu leimattiin vähän laitaan ja kylän ainoa kommunisti tunnistettiin ääntenlaskussa. Tai toisinpäin, tehdaskylässä saatettiin yrittää ottaa selville, kuka on kepua äänestävä luokkapetturi.

Nyt on turvallista mennä äänestämään, oikeilla järjestelyillä ei korona leviä. Drive in -mahdollisuuskin on. Voi äänestää autostaan poistumatta.

 Äänestyskoppiin pitää mennä yksin, no, sekin on nähty, että muija huutaa omasta kopistaan että Juhani, mikäs minun pitikään…

Saako autossa olla äänestäessä muita? Nuorison auto-onnettomuuksien todennäköisyys kasvaa, kun takapenkiltä yllytetään.

Mitenkäs vaaleissa. Muijan punikkisuku Corollan takapenkillä höpöttää koko matkan demariehdokkaan puolesta, kun ne niin kivasti haluavat progressiivista kuntaveroakin. Kenelläkään ei laske, mutta asiansa hoitaneilta otetaan enemmän.

Ennakkoon annettu ääni on varma ääni. On hoidettu, on pois mielestä.

Etenkin seniori-iässä velvollisuudentunto ajaa normaalin elämisen edelle. Jos on keskiviikolle parturi, puhumattakaan lääkäristä, niin ei voi koko viikossa tehdä mitään, täytyy keskittyä.

Varsinaista vaalipäivää odotellessa voi olla ihan jumissa. Kun menee ennakkoäänestämään heti kun pääsee, niin homma on hoidettu.

Ei tule nukutuksi onnensa ohitse, ei liity nukkuvien puolueeseen, turhautuneena koko äänestyksen ajan jatkuneeseen aatteen horjutusyrityksiin.

Nämä ovat kuntavaalit, keskusta on kuntapuolue, hoidetaan homma!

Jari Nenonen Jari Nenonen on haminalainen kirjailija ja pakinoitsija. Hän on kirjoittanut Suomenmaahan vuodesta 1977. Nenosen motto on "Ei se niin vakavaa ole”.

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen