Suomen metsäosaaminen hyödynnettävä
Monet Euroopan unionissa tehtävät päätökset vaikuttavat suoraan myös suomalaisiin metsiin. Erityisesti ilmasto-, energia- ja maatalouspolitiikalla on suora vaikutus siihen, miten metsiämme tulisi käyttää. Metsät onkin pidettävä tiiviisti mukana Brysselin neuvottelupöydissä.
EU:n yhteisen metsäpolitiikan sijaan käytössä on vuonna 2015 valmistunut metsästrategia, joka ei ole sitovaa EU-lainsäädäntöä. Metsästrategia tähtää puun käytön lisäämiseen, peräänkuuluttaa kansallista metsäpolitiikkaa ja metsien merkitystä biotaloudessa. Strategian lähtökohtana on jäsenmaiden päätäntävalta metsäasioissa, ja se huomioi tasapuolisesti kestävän metsätalouden taloudellisen, sosiaalisen ja ekologisen merkityksen.
Euroopan komission juuri julkaisemassa EU:n metsästrategian välitarkastelussa kiinnitetään huomiota metsien moniulotteiseen merkitykseen ilmastopolitiikassa. YK:n ilmastokokouksessa (COP24) Puolan Katowicessä pyritään löytämään keinot Pariisin sopimuksen tavoitteiden toimeenpanemiseksi ja YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi.
Ilmastokysymykset ovat globaali ongelma, ja EU:n tulisikin päätöksillään tukea metsien ekologisesti ja yhteiskunnallisesti kestävää käyttöä myös kehittyvissä maissa. Tähän liittyen Suomi on esittänyt metsärahaston perustamista osaksi EU:n ja Afrikan välistä kumppanuus- ja investointiohjelmaa.
Lokakuussa julkaistun Suomen metsien inventoinnin tulosten mukaan maassamme kasvaa enemmän puuta kuin aikaisemmissa arvioissa on esitetty. Aiemmin arvioitua suurempi metsien kasvu tarkoittaa ilmastonmuutoksen kielellä sitä, että Suomen puusto sitoo hiilidioksidia enemmän kuin olemme luulleet.
Metsätalous on kestävää, kun puuta kasvaa enemmän kuin sitä hakataan ja luonnon monimuotoisuudesta pidetään huolta. Me suomalaiset tämän tiedämme, ja tämä olisi hyvä linja koko Euroopalle.
Suomella on loistava tilaisuus ottaa johtajan rooli metsiin liittyvässä kansainvälisessä keskustelussa. Meillä on valtavat metsävarat, osaamista ja tilastoitua näyttöä siitä, että metsiämme hoidetaan kestävästi.
Kirjoittaja on Euroopan parlamentin jäsen