Suomi irti Saksan liekasta

Mielipide

Meppi Mauri Pekkarisen (kesk) kannanotto (Suomenmaa 25.5.2020) Suomen irrottautumisesta Saksan talousliekasta on raju poikkeus Suomen nöyristelystä Saksan kainalossa. Vihdoinkin!

Kirjoitin Ilkassa 4.1.2012 Saksan päämäärästä alistaa Eurooppa ja laajemminkin määräysvaltaansa: nyt taloudelliseen liekaan. Näin on Pekkarisen kirjoituksen mukaisesti käynytkin: ”Olisiko aika irrottautua Saksan liekasta?”

Suomi on ollut Saksan lieassa toista sataa vuotta. Ensimmäisessä maailmansodassa Suomi oli Saksan protektoraatti, siirtomaa. Suomi ei saanut ilman Saksan lupaa sopia muiden kanssa mitään sopimuksia. Suomen kuninkaaksi valittiin saksalainen prinssi.

Ympärysvallat eivät pitäneet Suomea itsenäisenä. Saksan hävittyä sodan, Suomen Saksan-sopimukset oli purettava ja kuninkuus peruttuva. Maailmansodan piti olla ”sota, joka lopetti kaikki sodat”. Ei kelvannut Saksalle. Rauhaa kesti kaksikymmentä vuotta.

Toisen maailmansodan Suomen Saksan-liittolaisuus oli viedä itsenäisyytemme kokonaan. Historiankirjoitusten mukaan valloitukselta vältyttiin Stalinin vetäessä joukkonsa maastamme Berliiniin juoksun. Liittolainen jouduttiin lopulta ajamaan maasta, poltetuin Lapin raunioin.

Saksa ei perustuslakinsa mukaan luovu veto-oikeudestaan EU:ssa (perustuslakituomioistuimen tuomio 30.6.2009). Tämä takaa, ettei Saksan yli kävellä. Muilta Saksa vaatii alistumista.

Meppi Pekkarisen raju kritiikki koskee Saksan ja lieassa vahvasti olevan Ranskan ajamaa EU:n koronakriisin elvytysohjelmaa:

”Saksa on Merkelin mukaan valmis 540 miljardin hätäohjelman jatkoksi nyt 500 miljardin elvytysohjelmaan. Se rahoitettaisiin suurelta osalta EU:n budjettiin tukeutuvalla lainanotolla ja uusilla omilla varoilla.”

Suomen vastuut olisivat noin 14 miljardia euroa. Oma budjettimme on vain 54 miljardia euroa.

EU:n rahat jaettaisiin suorina avustuksina ”eniten tarvitseville”. Aiemmat avustukset ovat menneet ko. maissa pääosin saksalaisille ja ranskalaisille pankeille, niin nytkin. Esimerkiksi Ranskalla on 300 miljandin saatavat Italiasta ja 100 miljardin saatavat Espanjasta. Ilman näitä saatavia Ranskakin heiluu kuilun partaalla.

”Kun myönnettävän tuen muoto on avustus, on varmaa, ettei Suomen kannata edes odottaa suurta osaa vastuumiljaardeistaan takaisin.” (Pekkarinen).

Suomella on ilman tuotakin riittävästi tekemistä oman korona-taloutensa kanssa.

Suomen on nyt aika irrottautua Saksan talouslieasta. Lieassa Suomi ei ole itsenäinen valtio.

Heikki Santala

järjestöneuvos
Kauniainen

Kommentit (1)

  • Lukija11

    No voehan Merkele (Santalalle)!
    Tietenkin jokaisen kirjahyllyssä on teos ”Euroopan talousyhteisö” (kustantaja Oy Suomen Kirja, ilmestymisvuosi 1943 (siis ..neljäkolme). Se on mainoksen muikaan ”Saksan pätevimpien ja nimekkäimpien talousmiesten kirjoittama helppotajuinen selostus saksalaisten suunnitteleman ’uuden Euroopan’ taloudellisesta rakenteesta, pyrkimyksistä ja tavoitteista mannermaisen talousyhteisön luomiseksi.” Mainoksen mukaan ”Ensi kerran saa meikäläinen yleisö tutustua todella asiallisesti pätevään ja riittävän perusteelliseen selvitykseen Saksan sekä sodanaikaisista että sodanjälkeisistä käytännöllisistä suunnitelmista yleiseurooppalaisen hyvinvoinnin saavuttamiseksi ja vakauttamiseksi”. Tämä hieno esitys oli tarkoitettu projektiksi silloin edessä ollutta odotettua ”rauhaa” varten. Olen vakuuttunut, että toimii hyvin myös koronan jälkeisessä nousussa kasvu-uralle. Presidentti Ursula on oikein havainnut, että ihan kaikkea vanhaa ei kannata heittää roskiin vaan pikemmin lämmittää uudelleen. Hienoa, että se keitos maistuu keskustallekin!

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen