Silmät auki nuorten kanssa

Mielipide

THL julkaisi jättimäisen kouluterveyskyselyn tulokset. Siinä kysellään laajasti lapsilta ja nuorilta terveystottumuksista ja hyvinvoinnista monenlaisin kysymyksin.

Eräässä lehdessä (K-U 20.9.) tutkimusta jo avattiinkin hieman. Otsikko oli huolestuttava: Liikkuvia nuoria on entistä vähemmän.

Tämä ei tullut minulle yllätyksenä, koska olen nähnyt sen koulussa työskennelleenä jo 25 vuoden ajan. Istuva elämäntapa näyttää tulleen jäädäkseen. Harmi.

Terveydellinen aikapommi tikittää ja tulee nostamaan kuluja jatkossa. Ihmisen jokapäiväiseen jaksamiseen tehdä työtä tai opiskella vaikuttaa myös liikunnan lisäksi lepo ja ravinto.

Koululaisilla lepoa öisin häiritsevät kännykkä ja pelaamiset. Monipuolinen ravinto ja ruokailurytmit ovat myös liian monilla hakusessa. Onko ihme, että lapsi tai nuori ei jaksa eikä kiinnosta?

Olen jäänyt ihmettelemään sitä, että miksi ei kirjoiteta ja olla huolestuneita enemmän nuorten huumeiden käytöstä. Hehkutetaan, että nuorten humalahakuinen juominen on vähentynyt viimeisen vuosikymmenen aikana.

Kuitenkin jätetään kertomatta, että sen sijaan huumeiden käytön käyrät ovat edelleen nousussa. Peruskoululaisista ja toisen asteen opiskelijoista 10-20 prosenttia (iästä riippuen) on kokeillut huumeiden käyttöä.

Jos nuorisolta asiaa kysyy, niin vastaus on selvä. Kannabiksen ja nuuskan käyttäminen on yleistynyt huomattavasti.

Kun kannabiskokeilut eivät riitä, niin otetaan kokeiluun lisäksi Bentsot eli mielialalääkkeet, joilla päästään uuteen ulottuvuuteen. Näin ollaan hyvin vaarallisella tiellä.

Nuorten normibileissä nykyään osa käyttää alkoholia, mutta toinen puoli kannabista. Saatavuus on helppoa. Huumeista ei tule krapulaa ja niiden käyttö on aivan saman hintaista kuin alkoholin käyttö.

Kotona on helppoa sen jälkeen esiintyä raittiina, kunhan vaan muistetaan heittää nuuska huulesta ennen kotiovea. Nuuskaringit ovat vahvistuneet ja niiden välittämistä tehdään työksi.

On hienoa, että meillä Suomessa asiaa tutkitaan. Pääsemme faktojen ääreen tekemään johtopäätöksiä ja tarvittavia toimenpiteitä.

Toivoisinkin niin, että nuorten päihteiden käytön ennaltaehkäisemiseen tehtäisiin enemmän töitä yhteistyössä kaikkien toimijoiden, nuorten ja vanhempien kesken.

Vain sillä saadaan huumekäyrät laskuun. Lisää hyviä puhevälejä sekä aikuisen aitoa läsnäoloa lapsille ja nuorille!

Tarja Edry

rehtori

Järvenpään kaupunginvaltuutettu (kesk.)