Puoluetehtävät eivät poista velvollisuutta käyttää avoimuusrekisteriä
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kirjoitti Suomenmaan blogissaan 16.2. avoimuusrekisteristä, jonka Suomi ensimmäisenä pohjoismaana on tämän vuoden alussa ottanut käyttöön. Haluamme tarkentaa muutamaa asiaa, jotka Pentikäisen kirjoituksen pohjalta saatettaisiin ymmärtää väärin.
Avoimuusrekisteriin ilmoitetaan jatkossa eduskuntaan ja ministeriöihin kohdistuvasta pitkäjänteisestä ja suunnitelmallisesta vaikuttamistoiminnasta eli lobbaamisesta sekä sen neuvonnasta. Ilmoittamisesta huolehtii kukin vaikuttamistyötä tekevä organisaatio itse.
On totta, että vaikuttamistyötä tekevien organisaatioiden kannattaa kirjata muistiin toimiaan, jotta niistä ilmoittaminen avoimuusrekisteriin puolen vuoden välein sujuisi mahdollisimman jouhevasti. Kuitenkaan jokaista ministeriin, kansanedustajaan, avustajaan tai virkamieheen kohdistuvaa vaikuttamistekoa ei välttämättä raportoida avoimuusrekisteriin.
Avoimuusrekisteriin tehtävässä ilmoituksessa lähtökohtana nimittäin ovat aiheet, joiden tiimoilta on pyritty vaikuttamaan. Näiden aiheiden kautta sitten raportoidaan, keihin on oltu yhteydessä ja millä tavalla yhteydenpito kuhunkin henkilöön on pääasiallisesti tapahtunut. Yhteydenpitokertojen päivämääriä tai lukumääriä ei rekisteriin ilmoiteta.
Haluamme myös korjata käsitystä, ettei puoluetehtävässä toimiessa olisi raportointivastuuta avoimuusrekisteriin. Puolueet, puolueyhdistykset, eduskuntaryhmät, ehdokkaan tukiyhdistykset ja valitsijayhdistykset eivät ilmoita vaikuttamistoiminnastaan avoimuusrekisteriin.
Puoluetehtävissä toimiminen ei kuitenkaan vapauta henkilöä avoimuusrekisterin käytöstä, jos hän tekee vaikuttamistyötä jonkin muun organisaation kuin yllä mainittujen puolesta.
Vastaava pätee lähiyhteisöjen osalta. Avoimuusrekisteriin ei ilmoiteta puolueiden ilmoittamien lähiyhteisöjen (yhteisöjen, säätiöiden tai niiden rahastojen) nimissä tehtyä yhteydenpitoa oman puolueen kansanedustajiin, näiden avustajiin, ministereihin, näiden erityisavustajiin tai ministerin toimikaudeksi nimitettyihin valtiosihteereihin. Sen sijaan avoimuusrekisteriin pitää ilmoittaa vaikuttamistoiminnasta, joka kohdistuu oman puolueen ulkopuolisiin tahoihin.
Pentikäinen yhdisti avoimuusrekisteriin myös vaalirahoituksen. Vaalirahoituksesta ilmoitusvelvollisuus on luottamustehtävään valituilla edustajilla ja varaedustajilla, ei lobbaajilla. Vaalirahoituksesta raportoidaan kunkin vaalin yhteydessä ehdokkaan vaalirahoitusilmoituksessa.
Lisääkö avoimuusrekisteri sitten hallinnollista taakkaa? Vastaus epäilemättä on kyllä. Siksi on palautettava mieleen, miksi rekisteri alun perin päätettiin ottaa käyttöön: jotta eduskunnan ja ministeriöiden päätöksentekoa saataisiin avoimemmaksi ja jotta epäasiallista vaikuttamista valtiotason toimijoihin voitaisiin torjua.
Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) toimii avoimuusrekisterin rekisterinpitäjänä ja valvoo sen käyttöä. Tarkastusvirasto raportoi rekisterin toiminnasta ja valvonnasta eduskunnalle vaalikausittain. Lisäksi kuluvan hallituskauden aikana avoimuusrekisterilainsäädännöstä tehdään jälkiarviointi, jossa kuullaan laajasti eri sidosryhmiä. Avoimuusrekisterilakia koskevassa hallituksen esityksessä on ehdotettu, että seurannan ja arvioinnin yhteydessä arvioitaisiin myös rekisterin laajentamista alue- ja kuntatasolle.
Vastuu rekisteröintien ja ilmoitusten tekemisestä määräaikojen sisällä on jokaisella vaikuttamistyötä tai sen neuvontaa harjoittavalla organisaatiolla itsellään. Yksin ei silti tarvitse jäädä, sillä VTV tukee, neuvoo ja kouluttaa organisaatioita avoimuusrekisterin käytössä. Viime vuoden ja alkuvuoden 2024 aikana koulutuksemme ovat tavoittaneet yhteensä noin 2 000 kuulijaa. Webinaareja ja erilaisille toimijoille räätälöityä tukea on edelleen tarjolla pitkin kevättä.
Ines Gullichsen, ylitarkastaja, VTV
Eira Heinämies, viestinnän asiantuntija, VTV
Mielipideosastolla Suomenmaan lukijat voivat käydä avointa keskustelua mieltään askarruttavista ajankohtaisista aiheista. Toimituksella on oikeus editoida kirjoituksia.
Voit jättää mielipidekirjoituksen osoitteessa: https://www.suomenmaa.fi/kategoria/mielipide/