Niin on, jos siltä näyttää
Presidentti Urho Kekkonen sanoi aikanaan, että ”jos jommankumman , ulko- tai sisäpolitiikan pitää olla rempallaan, niin olkoon se sisäpolitiikka”.
Kekkosen mielestä ystävien oli oltava lähellä ja vihollisten, jos niitä yleensä on, mahdollisimman kaukana. Kekkonen oli myös sitä mieltä, että Suomi ei ole sodan ja rauhan kysymyksissä puolueeton, vaan on aina rauhan puolella.
Näyttää siltä, että Petteri Orpon (kok.) hallituksessa ovat rempallaan molemmat politiikat ja ainakin ulko- politiikka.
Suomen ulkopolitiikassa on pahoja railoja. Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah (kd.) jätti tasavallan presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan kokouksessa pöytäkirjaan eriävän mielipiteen Suomen YK-äänestyksestä. Suomi äänesti YK:ssa sen puolesta, että Israelin siirtokunnat miehitetyillä palestiinalaisalueilla todetaan laittomiksi.
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavion (ps.) päätöksellä Suomi oli jo aiemmin jättäytynyt Ukrainan jälleenrakennuksen yhteyteen luodun tasa-arvoliittouman ulkopuolelle.
Ulkoministeri Elina Valtonen sanoi Ylen Ykkösaamussa (5.10.), että hallitus on yksimielinen ulkopolitiikan suurista linjoista.
Voiko Suomen ulkopolitiikassa sen suurempia kysymyksiä ja linjoja olla kuin on Israelin miehittämät siirtokunnat palestiinalaisalueella, sillä YK ja kansainvälinen tuomioistuin (ICJ) ovat todenneet ne laittomiksi?
Kyse on myös sodasta ja rauhasta Lähi-idässä.
Hallitus ei ole ulkoministeri Valtosen vakuutteluista huolimatta yksimielinen.
Niin on, jos siltä näyttää, ja nyt näyttää.
Jos pääministeri Orpo ampuu rivit suoriksi, hallitus on vaarassa hajota.
Taito Taskinen, Kuopio
Mielipideosastolla Suomenmaan lukijat voivat käydä avointa keskustelua mieltään askarruttavista ajankohtaisista aiheista. Toimituksella on oikeus editoida kirjoituksia.
Voit jättää mielipidekirjoituksen osoitteessa: https://www.suomenmaa.fi/kategoria/mielipide/