Monoliitin sijaan mosaiikkia – aika haastaa punavihreä kaupunkipolitiikka
Suomi on luonnonläheinen ja paljon tilaa omaava maa. Nämä ovat etujamme, joita kaupunkipolitiikassa tulisi hyödyntää. Punavihreä kaupunkipolitiikka on sokea niille. Se tuottaa tasapaksua ja kallista kaupunkia.
Punavihreän kaupunkipolitiikan työnäytteitä viime vuosilta ovat mm kalliit asunnot, isot vuokrankorotukset kaupungin asunnoissa, vähenevä lähiluonto, kalliit fillarisillat ja asuinalueiden ominaispiirteiden yhdenmukaistaminen.
Pahimmillaan punavihreä ilmiö on Helsingissä. Muu Suomi on onnistunut paremmin pitämään järjen mukana ideologisessa vyörytyksessä.
Suunnan muuttaminen on kuitenkin mahdollista kun käännämme katseemme luontaisiin etuihimme. Niitä ovat luonnonläheisyys ja tilan suuri määrä.
Ottamalla luontaiset etumme käyttöön on mahdollista tuottaa ihmisiä kiinnostavaa ja innostavaa kaupunkitilaa ja -politiikkaa. Tämän toteutuksessa on muutamia tärkeitä lähtökohtia.
Ensiksi, alueiden ja kaupunginosien omaa identiteettiä on arvostettava ja vaalittava. Pientalovaltaiselle alueelle ei pidä ideologisesti tunkea kerrostalorakentamista. Ei vaikka se nostaisi tonttien arvoja ja kiinnostaisi rakentajia. Ihmisillä pitää olla mahdollisuus valita. Kaupunkipolitiikkaa tehdään ihmisiä varten.
Toiseksi, on ymmärrettävä, että ihmiset liikkuvat autolla. Kun tammikuussa on 10 astetta pakkasta ja töistä kiirehditään hakemaan lapsia tarhasta tai viedään heitä jäähallille, fillari ja julkinen eivät ole vaihtoehtoja. Ei vaikka haluaisi.
Kolmanneksi, on ymmärrettävä mistä asumisen kalleus muodostuu. Siinä aivan ytimessä ovat asuntorakentamisen korkea vero-osuus (46 % kustannuksista veroja ja veroluonteisia maksuja) sekä asemakaavoituksen vaateet. Omistus- ja vuokra-asumisen halpuuttamisen avaimet ovat näissä.
Järkevää kaupunkipolitiikkaa ja innostavaa kaupunkia syntyy kun ei eletä vain yhden totuuden sokaisemina. Mieluummin luodaan vaihtoehtoja ihmisten moninaisten tarpeiden täyttämiseen.
Punavihreän monoliitin sijaan tarvitaan mosaiikkia. Ihminen keskiöön ja hyvä tulee tässäkin.
Petri Roininen
Mielipideosastolla Suomenmaan lukijat voivat käydä avointa keskustelua mieltään askarruttavista ajankohtaisista aiheista. Toimituksella on oikeus editoida kirjoituksia.
Voit jättää mielipidekirjoituksen osoitteessa: https://www.suomenmaa.fi/kategoria/mielipide/