Kun mikään ei riitä

Mielipide

Tuoreimman puoluebarometrin mukaan keskustan linja on kaikkein epäselvin äänestäjille, eikä keskustaa pidetä uudistavana tai aikaansaavana voimana.

Kokoomusta pidetään tehokkaimpana ja aikaansaavimpana, ja sen ehdotuksia pidetään järkevimpinä. Samoin kokoomus lisää parhaiten kansalaisten turvallisuudentunnetta.

Keskustan viimeisimpiä saavutuksia: Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen toi eduskunnan tiistain istuntoon budjettilain, jolla opintotuen tulorajat korotetaan vuoden määräajaksi. Opintotukeen on palautettu indeksikorotukset ja perheellisiä opiskelijoita on autettu.

Keskustan edustajat toivat voimakkaasti esille tuottajien näkökulman taannoisessa Helsingin kaupungin lihansyöntikieltotapauksessa.

Kokoomus osallistui kohuun hyökkäämällä keskustaa vastaan.

Espoon kuntapolitiikassa vaikuttava valtuutettu Henrik Vuornos (kok.) kytki keskustelun maataloustukiin.” Hän tviittasi: ”Nyt lienee hyvä hetki muistuttaa, että suomalaiset veronmaksajat tukevat vuosittain lihantuotantoa sadoilla miljoonilla euroilla. Tukiaisten vähentäminen olisi järkevää sekä julkisen talouden että ilmaston kannalta.”

Rehellisyyden nimissä Vuornos olisi voinut muistuttaa, että suurimmat maataloustukien saajat ovat kokoomukselaisia.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) isännöi Pohjoismaiden puolustusministerien kaksipäiväistä Nordefco-kokousta Kirkkonummella.

Tavoittena on tiivistää pohjoismaista yhteistyötä, sekä saavuttaa hyvä yhteistoimintakyky myös erilaisissa kriisitilanteissa. Kokouksesta uutisoivat paikallislehdet, valtakunnan uutiskynnys ei ylittynyt.

Ministeri Kurvinen esitti maakuntayliopistojen kehittämistoimia. Näiden toimien kritisoiminen oli vahvasti kokoomusvetoista.

Maatalousministeri Jari Leppä (kesk.) on toiminut ansiokkaasti ruuantuottajien ja metsänomistajien eduksi.

Tässäkin asiassa keskustan viesti on yksiselitteisen selvä. Mikä mahtaa olla kokoomuksen linja maatalouden tukiin? Sitä olisi syytä perätä julkisesti tarkemmin? 

Keskustan saavutukset ja avaukset jäävät kansalaisille tuntemattomiksi vallitsevassa mediailmastossa.

Surullisena esimerkkinä toimii Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimituksen kannanotto maakuntien yliopistojen kehittämisestä.

Se nimettiin keskustan aluevaaliteemaksi ja todella halventavaan sävyyn.


Ilpo Pernaa