Yle sai haltuunsa mittaustietoja: vihreät imagoahdingossa, kokoomus porskuttaa – keskusta tippunut helmikuusta yhden sijan

Keskustan ongelmana tuntemattomuus, myönteisenä mainintana ylimielisyyden puute
Puolueet

Tuorein puoluebarometri ei helli keskustaa eikä varsinkaan vihreitä. SDP joutui luovuttamaan ykkössijansa kokoomukselle.

Kahdesti vuodessa julkaistava puoluebarometri mittaa puolueiden imagoja. Puolueet tilaavat barometria yhdessä, ja julkisuuteen tiedoista annetaan yleensä vain osa, ja suurin osa jää puolueiden itsensä käyttöön. Nyt Yleisradio (Yle) on saanut haltuunsa koko puoluebarometrin.

Lokakuun puoluebarometrissa helmikuun barometriin verrattuna eniten on heikentynyt vihreiden imago. Myös keskusta tippui kuuden suurimman puolueen listalla neljänneltä viidennelle sijalle. Vihreiden sijoitus oli jumbona myös helmikuussa.

Eniten helmikuuhun verrattuna juoksuaan on parantanut kokoomus. Puolueen sisäiset riidat olivat julkisuudessa alkuvuodesta, mutta oikeistopuolue kokosi joukkonsa ja nousi kuntavaalien voittajaksi sekä puoluebarometrin vitossijalta ykköseksi. SDP tippui ensimmäiseltä sijalta toiseksi.

Kolmannella sijalla on perussuomalaiset (helmikuussa toisella sijalla) ja neljäntenä vasemmistoliitto (kolmantena helmikuun mittauksessa).

Lokakuusta 2015 marraskuuhun 2019 saakka vihreillä oli joko paras tai toiseksi paras kokonaisimago, paitsi lokakuun 2018 kyselyssä, Yle kertoo. Sen jälkeen puolue on rypenyt viimeisellä tai toiseksi viimeisellä sijalla.

Vihreät on kokoomuksen ohella ja jälkeen kansalaisten mielissä ylimielisin puolue. Kokoomukseen tämän väitteen liittää 40 prosenttia ja vihreisiin 39 prosenttia vastaajista. Selvästi vähiten ylimielisinä pidetään vasemmistoliittoa (17 prosenttia vastaajista) ja keskustaa (18 prosenttia).

Vastaajien mielestä vihreät on vähiten ihmiskeskeinen, sen johto on taitamattominta ja toimii 41 prosentin vastaajista ”etujen vastaisesti”, perussuomalaisten ollessa tässä kysymyksessä kielteisellä ykkössijalla yhden prosenttiyksikön päässä. Kuudesta suurimmasta puolueesta luottamuksen kasvu vihreitä kohtaan on ollut pienintä ja luottamuksen heikentyminen merkittävintä.

Samoin vihreät nähdään heikoimpana ”Ajanut koko maan etujen kannalta tärkeitä asioita-väitteessä. Vihreät nähdään myös vähiten aikaansaavana puolueena ja selvästi vähiten kansalaisten turvallisuudentunnetta lisäävänä puolueena. Kaikkein pienin osa vastaajista näkee myös vihreiden esittävän järkeviä ja toteuttamiskelpoisia ideoita. Vihreiden johtajatkin ovat vähiten vetovoimaisia.

Kokoomus on toisaalta ylimielisin, toisaalta luottamus sitä kohtaan on Ylen mukaan kasvanut eniten ja vähentynyt vähiten. Puoluetta pidetään myös tehokkaimpana ja aikaansaavimpana, ja sen ehdotuksia pidetään järkevimpinä. Samoin kokoomus lisää parhaiten kansalaisten turvallisuudentunnetta.

Ihmiskeskeisimpänä vastaajat pitävät sosiaalidemokraatteja. SDP voittaa myös ”Ajanut koko maan etujen kannalta tärkeitä asioita-väitteen. Rehellisimmin tavoitteistaan kertoo kansalaisten mielestä perussuomalaiset.

Olen/voisin olla puolueen jäsen-väitteen allekirjoittajia on eniten kokoomuksen kohdalla. Tämän jälkeen järjestys on SDP, perussuomalaiset, keskusta, vasemmistoliitto ja vihreät.

Vetovoimaisimmat johtajat-osion voittaa SDP selkein lukemin. Selkeästä profiilista ja linjasta kiitokset saa perussuomalaiset.

Keskustan ja vasemmistoliiton osalta mielikuvat eivät ole juuri muuttuneet, Yle kertoo. Keskustan kohdalla näkyy eniten se, että puolueen linja on kaikkein epäselvin äänestäjille, eikä keskustaa pidetä uudistavana tai aikaansaavana voimana.

Keskusta häviää muille myös ”Kertoo rehellisesti mitä tavoittelee”-väitteen osalta. Luottamus on vähentynyt eniten vihreitä, ja tämän jälkeen SDP:ta kohtaan. Kolmannen sijan jakavat keskusta ja perussuomalaiset.

Keskusta jää omalla kotikentällään, eli ”Ajanut koko maan etujen kannalta tärkeitä asioita”-väitteen kanssa SDP:n, kokoomuksen ja perussuomalaisten taakse.

Luottamus on lisääntynyt keskustaa vähemmän vain vasemmistoliittoa ja vihreitä kohtaan.

Sen lisäksi, että ylimielisyydestä keskustaa syyttää pienin joukko vastaajia, pienin osa vastaajista kokee keskustan toimivan omien etujensa vastaisesti. Johtajien arvioinnissa keskusta on keskivälillä. Myös ihmiskeskeisyydestä keskustaa saa ainakin kohtalaista kiitosta.