Keskitien ongelmia

Mielipide

Kreeta Karvala analysoi Iltalehden pääkirjoituksessa 8.8. Keskustan ongelmallista asemaa keskitiellä persujen ja vihreiden räväkän retoriikan välissä.

Monimutkaisessa maailmassa on ymmärrettävää, että ihmiset kaipaavat yksinkertaisia vastauksia, ja siksi politiikassa käytetään yhä enemmän argumenttina sitä, miten ihmiset asian kokevat, eikä sitä, miten asiat tosiasiassa ovat, hän kirjoittaa. Tästä syystä on erityisen tärkeää, että päätökset perusteluineen esitetään sujuvasti ja ymmärrettävästi.

Monimutkaisten asioiden kuvaaminen selkeästi on vaativa laji. Sen edellytyksenä on asioiden monipuolinen osaaminen, tieto ja kokemus. Tämän lisäksi on oltava verbaalinen kyky sanoittaa esittämänsä. Uskottavuus tulee näiden lisäksi esittäjän persoonasta. Karisma joko on tai sitä ei ole.

Keskustan ongelmana on olla suurimpien taajamien ihmisille vieras, outo, ja luullakseni moni kokee sen vastustavan heidän elämäntapaansa. Tätä taustaa vasten nähtynä Mika Waltarin lause, ”Ihminen uskoo, mitä toivoo ja näkee oikeaksi, mitä mieli tekee”, selittää keskustan ongelmaa. Emme osaa suurelle joukolle ihmisiä esittää asioita niin, että se vastaisi heidän toivomaansa. Eikä siksi haluta kuulla.

Tämän negatiivisen alkuasetelman yli pääseminen vaatii paljon, mutta tärkeintä on aitous.

Olemme nähneet, että keskitieltä voi vajota ojaan. Ojasta nousemiseksi tarvitaan uskoa omaan tekemiseen ja itsetuntoa. Meidän on selkä suorana toimittava arvojemme pohjalta, emme kumartele yhtäälle, niin emme myös pyllistä toisaalle.

Oman tekemisen, arvojen ja tavoitteiden uskottava sanoittaminen on tärkeää, mutta yhtälailla on se, että omista joukoistamme ei sanota Kepun olevan Kokoomuksen tai vihervasemmiston apupuolue.

Keskustan menestyksestä jatkossa on kysymys yhteistyökyvystä, perehtyneisyydestä ja päätöksentekokyvystä. Annika Saarikko on yhteinen nimittäjä edellä esittämääni.

Ismo Saari

Salo, Varavaltuutettu, rakennus- ja ympäristölautakunnan puheenjohtaja