Kannabis on laillistettava Suomessa!

Mielipide

Kannabiskeskustelu on roihunnut viimeisen viikon ajan mediassa vailla minkäänlaista päätä tai häntää.

Etenkin dekriminalisoinnin vastustajilta ei ole löytynyt kunnollisia, faktoihin perustuvia argumentteja ja he vastustavat vain vastustamisen ilosta.

Dekriminalisointi on kuitenkin oikea askel kohti kannabiksen täyttä laillistamista, mikä tulee tehdä Suomessa lähivuosina.

Kannabiksen laillistamisesta on saatu todella hyviä tuloksia Yhdysvalloissa ja Kanadassa.

Alueilla tai niissä valtioissa, joissa se on laillistettu, rikollisuus on vähentynyt, verotulot ja hyvinvointi ovat nousseet.

Kannabiksen ollessa laitonta ja käytön koko ajan lisääntyessä, valtio menettää suuria määriä verotuloja, joiden avulla voitaisiin parantaa esimerkiksi päihdekuntoutusta tai muita sosiaali- ja terveyspalveluita.

Suuri ongelma tällä hetkellä on, että kukaan ei valvo katukaupassa liikkuvaa tavaraa.

Puhtaaseen kannabikseen on rahan vuoksi joissain tapauksissa lisätty keinotekoisia, halpoja aineita, jotka lisäävät erilaisten komplikaatioiden riskiä, myrkytystiloja ja koukuttumista näihin synteettisiin aineisiin.

Tällä hetkellä kannabiksen kasvattamista ja myyntiä hallitsee järjestäytynyt rikollisuus, ja kaikki tuotot valuvatkin kannabiksen myynnistä mafioille ja pimeille markkinoille.

Onko tämä se, mitä dekriminalisoinnin ja laillistamisen vastustajat tahtovat? 

Kannabis voi aiheuttaa runsaasti nautittuna mielenterveysongelmia, mutta näen kuitenkin, että vero- ja myyntituloista kertyneitä varat voidaan suurimmaksi osaksi kohdistaa haittojen ennaltaehkäisyyn ja loput palveluiden kehittämiseen.

Ihmisten tietoisuutta täytyy lisätä, eikä kannabiksen käyttäjiä tule leimata huonommiksi kansalaisiksi.

Säästyneet poliisin resurssit voidaan kohdistaa tehokkaammin kannabiksen laillistamisen jälkeen järjestäytyneen rikollisuuden ja muun rikollisuuden torjuntaan. 

Enemmän riippuvuutta aiheuttavia aineita ovat muun muassa, nikotiini, masennuslääkkeet ja kahvi, jotka kaikki ovat laillisia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vertailussa kannabis aiheutti verrokkeihin nähden vähemmän riippuvuutta ja oli vähiten vahinkoa aiheuttava päihde.

Fiksuihin aikuisiin on voitava luottaa ja ihmisen tulee voida vapaasti valita, mikä päihde sopii hänelle parhaiten.

Päihteetön maailma on aina ollut ja tulee aina olemaan utopiaa.

Joonas Soukkio

Pirkanmaan keskustanuorten puheenjohtaja

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen