Vehviläinen: Marjanpoimijoihin liittyvä byrokratia hankaloittaa työllistymistä

Keskusta

Keskustan kansanedustaja Anu Vehviläinen kertoo jättäneensä kirjallisen kysymyksen marjanpoimijoiden kausityöluvista.

Kysymyksessä Vehviläinen vaatii selityksiä siitä, miten marjatiloille turvataan riittävä työvoiman saatavuus ja miten poimijoiden kausityölupiin liittyvät ongelmat, kuten tilalta toiselle siirtyminen, aiotaan ratkaista.

– Marjanviljelijät ovat huolestuneita byrokratiasta, joka liittyy työtekijöiden saatavuuteen. He tarvitsevat ulkomaista työvoimaa, mutta kankeaksi koettu kausityölaki hankaloittaa työvoiman saatavuutta ja tilalta toiselle siirtymistä, Vehviläinen sanoo tiedotteessaan.

Vehviläinen muistuttaa, että kesäkausien työvoima joudutaan usein etsimään etukäteen, vaikka kesän marjakautta ei voida ennustaa talvella.

Työvoiman tarpeen ennustaminen on vaikeaa myös kesän alussa, sillä halla voi tuhota sadon jopa muutama viikko ennen poimintakauden alkua.

– Tuollaisessa tilanteessa tilalta toiselle siirtyminen tulisi olla helpompaa.

Nykysysteemi on Vehviläisen mukaan työntekijälle hyvin monimutkainen. Jos työntekijä ei ole ensimmäistä kausityölupaa hakiessaan kirjannut kaikkia työnantajia hakemuslomakkeelle, hän joutuu hakemaan uutta kausityötodistusta.

– Se on paitsi kallista myös usein hidasta. Marjasesongin ollessa käynnissä pitäisi prosessien olla sujuvia. Nyt olisi oikea aika muuttaa säädöksiä, niin parannukset ehtisivät voimaan ensi kesän marjasesonkia helpottamaan, Vehviläinen linjaa.