Sitran hallitus ehdottaa 100 miljoonan euron lohkaisemista Sitran taseesta – Keskustan Kärnä: ”Ei onnistu ilman alueellistamista”

Sitra

Sitran hallitus ehdottaa 100 miljoonan euron irrottamista Sitran taseesta. Esityksen mukaan kyse olisi kertapanostuksesta, joka kohdennetaan Sitra-lain mukaisiin tarkoituksiin.

Eduskuntavaaleissa suurimmaksi puolueeksi noussut SDP on aiemmin esittänyt vaihtoehtobudjetissaan, että osan Sitran pääomasta voisi siirtää valtion budjettiin kertaluontoisesti.

Sitran peruspääoman arvo oli viime vuoden lopussa 776 miljoonaa euroa.

Päätöksen asiasta tekee Sitran seuraava hallintoneuvosto, joka valitaan Suomen hallituksen muodostamisen jälkeen.

Sitran hallintoneuvoston muodostavat Suomen Pankin pankkivaltuuston jäsenet.

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä hämmästelee Sitran julkistamaa tietoa.

– Sitrassa näyttää olevan nyt täysi paniikki päällä. Mitään taseen irrottamisia ei tule hyväksyä, ellei niitä irroteta eduskunnan tahtotilan mukaisesti.

Kärnän mukaan Sitrassa pelätään, että tuleva hallitus saattaa kajota sen pääomiin ja tämän vuoksi nyt yritetään epätoivoisesti siirtää taseesta rahaa piiloon.

– Ei onnistu, Kärnä torppaa.

Kärnän mielestä Sitran taseesta voitaisiin helposti irrottaa 100-300 miljoonaa euroa esimerkiksi hallituksen kärkihankkeisiin, mikäli tämän myötä sitouduttaisiin alueellistamaan Sitran toimintoja.

– Olisi erittäin tärkeää, että Sitran toimintoja siirrettäisiin maakuntiin sen itse kuvailemille ”epämukavuusalueille”. Uskoakseni tällaiselle on koko kansan laaja tuki. Sitran on mentävä innovoimaan niille alueille, joilla innovaatioita kaivataan. Helsinki pärjää kyllä ilman Sitraa, mutta muu maa ei. Jos Sitran pääomiin kosketaan, on se alueellistettava samalla.

Sitran tulevaisuutta ruotinut parlamentaarinen työryhmä ei keväällä tehnyt linjauksia Sitran taseen koosta ja varallisuuden käytöstä. Työryhmä jätti loppuraporttinsa maaliskuun lopulla.

Työryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.) kertoi tuolloin, että Sitran taseesta käytiin työryhmässä samaa keskustelua, mitä on käyty valtion budjettikäsittelyissä menneen neljän vuoden aikana.

– Sosialidemokraateilla oli kritiikkiä, että Sitra on tarpeettoman suuri tehtävään nähden. Keskustelussa ei esitetty lukuja siitä, kuinka paljon sitä pitäisi supistaa. Muiden puolueiden osalla en muista, että kukaan muu olisi esittänyt, että Sitran resursseja leikattaisiin, Vanhanen sanoi STT:lle maaliskuun lopulla.

Sitra kuvailee itseään tulevaisuustaloksi, jonka roolina on luoda edellytyksiä Suomen uudistumiselle. Käytännössä Sitra on tehnyt viime vuosina selvityksiä esimerkiksi kiertotaloudesta ja työelämän muutoksesta.

Parhaillaan on menossa myös Sitran uuden yliasiamiehen valintaprosessi.

Sitran johtoon hakivat määräaikaan mennessä muun muassa EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen, työeläkevakuuttajien etujärjestön Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes ja Helsingin entinen apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri.

Täydennetty jutun lopusta kello 19.41.