Sirkka-Liisa Anttila: Tuottajat alistettu teollisuuden, kaupan ja EU:n torppareiksi

Maatalous

Syksyn lisäbudjettiin tarvitaan riittävä rahoitus ja mieluiten maatalouden kustannuksia alentamaan, vaatii keskustan kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila.

Anttila esittää, että lisäbudjettiin varattava riittävä rahoitus ohjataan alentamaan elinkeinon kustannuksia kuten erilaisia veroja ja maksuja, jotta kriisituki saadaan ohjatuksi tarkoitukseensa, viljelijän ahdinkoa helpottamaan.

Tämän lisäksi tarvitaan pankeilta vastaantuloa velkojen maksuaikatauluihin sekä valtion takauksia ja lainojen järjestelyjä, hän listaa.

Anttila muistuttaa, että Luonnonvarakeskuksen (Luke) hiljattain julkaiseman selvityksen mukaan viljelijöiden tulot on laskeneet 40 prosenttia.

Ahdingon suurimmat syylliset ovat hänen mukaansa EU-Venäjä -pakotteet ja vastapakotteet sekä ylituotanto. Sitä ovat pahentaneet EU- ja kansallisten tukien mittavat maksuviivytykset, joista nyt ollaan onneksi pääsemässä yli.

– Nyt koko elintarvikeketju pitää saada mukaan tuottajien ahdinkoa helpottamaan pankit mukaan lukien. Nyt on annettava tuottajille aikaa kriisinsä hoitoon.

Keskustaedustajan mukaan EU:n maatalousneuvoston linjausten mukaan syksyllä olisi mahdollista maksaa suurempia tukiennakkoja, jotka viljelijöiden vakavassa talousahdingossa ovat täysin perusteltuja.

Anttilan mukaan Suomessa ruuan raaka-ainemarkkinoidenkin toiminnassa on hyvin erikoista se, että tuottajahintojen nousu muualla EU:ssa ei näy mitenkään.

– Tuottajilla pitää tulevaisuudessa olla oikeus neuvotella teollisuuden kanssa siitä siivusta, joka elintarvikeketjun arvonlisästä kuuluu viljelijälle. Tuottajan täydellisestä alistamisesta teollisuuden, kaupan ja EU:n torppareiksi on päästävä eroon, Anttila painotti Kangasalla Karppilan tilan kotieläinpäivässä.