Savola: Metsien kestävää käyttöä on lisättävä energiaomavaraisuuden ja huoltovarmuuden takaamiseksi

Huoltovarmuus

Ähtäriläinen kansanedustaja sekä maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Mikko Savola muistutti puheessaan Pohjaslahden Metsäiltamissa huoltovarmuuden merkityksestä.

– Se tarkoittaa muun muassa energian- ja ruuantuotantomme, polttoaineiden ja lääkkeiden riittävyyttä. Nämä asiat jäävät liian usein ilmastonmuutoskeskustelun varjoon, vaikka niiden on oltava kunnossa jokainen päivä, Savola sanoi.

Suomen energiantuotanto on hajautunut noin 25:een erilaiseen energialähteeseen. Viime vuonna sähkön ja lämmön yhteistuotannossa sekä kotitalouksissa käytettiin metsähaketta yli 8 miljoonaa kuutiometriä.

– Voidaksemme siirtyä entistä vahvemmin tuontienergiasta kuten öljystä ja kivihiilestä kotimaiseen, on tätä määrää nostettava. Vain jo sen vuoksi, että Suomi päätti luopua kivihiilestä, jonka osuus kaukolämmöntuotannostamme on nyt noin 28 prosenttia, Savola huomautti.

Metsien kestävää käyttöä onkin Savolan mielestä lisättävä.

– Omavaraisuutemme on pohjauduttava entistä vahvemmin kotimaisilla raaka-aineilla tuotettuun energiaan.

Julkisen arvion mukaan tämänhetkiset varmuusvarastot riittäisivät noin viideksi kuukaudeksi. Ähtäriläisedustajan mukaan helpoimmin varastoitavia kotimaisia energialähteitä on turve.

– Sen merkitystä sähkön- ja lämmöntuotannon tukipolttoaineena ei pidä vähätellä. Molempien alojen yrittäjillä on oltava vakaat näkymät tulevaisuudesta ja edellytyksiä eri puolilla maata. Metsäpolitiikkamme on oltava pitkäjänteistä ja kansallisen etumme mukaista, Savola sanoi.

Savola muistutti vielä, ettei poikkeustilanteessa tarvitse olla kyse ulko- tai turvallisuuspoliittisesta kriisistä.

– Voimme jokainen kysyä itseltämme; mitkä ovat henkilökohtaiset valmiuteni selviytyä sähkökatkosta, tulvasta, vesikriisistä, lumimyrskystä tai vaikkapa paukkupakkasesta