Sähkölaskujen nousukierteen katkaisu sai keskustapoliitikot hyrisemään tyytyväisyyttä – “Tupailtojen puhutuimpaan ongelmaan vihdoin ratkaisu“

Sähkön siirtohinnat

Keskustan tupailtojen puhutuimpaan ongelmaan tulee vihdoin ratkaisu, kun järjettömille sähkön siirtohinnoille saadaan stoppi, keskustan kansanedustaja Pekka Aittakumpu sanoo.

–  Kauan toivottu ja erittäin tarpeellinen esitys, joka parantaa ihmisten toimeentuloa ympäri Suomen, hän kommentoi torstaina julkistettua lakiesitystä.

Aittakummun mukaan sähkön siirtohinnoista on tullut ihmisiltä kitkerää palautetta tupailloissa niin vaalien alla kuin vaalien välillä.

–  Suomalaiset ovat täysin syystä kokeneet siirtohinnat epäoikeudenmukaisiksi. Hallitus on tässäkin asiassa kuunnellut kansaa ja valmistellut keskustan johdolla lakimuutoksen, joka laskee hintoja, hän sanoo.

Sähkön siirtohinnoista on tullut kitkerää palautetta, kansanedustaja Pekka Aittakumpu kertoo. Kuva: Petra Pöyliö

Hallituksen esityksen mukaan jakeluverkkojen sallittua tuottoa leikataan 350 miljoonalla eurolla eli lähes kolmanneksella jo ensi vuonna.

Siirtomaksujen vuotuista korotuskattoa taas lasketaan 15 prosentista 8 prosenttiin.

–  Pitkällä aikavälillä hinnat laskevat kotitalouksilla ja maatiloilla jopa sadoilla euroilla vuodessa. Pienteollisuudessa säästö voi olla tuhansia euroja vuodessa, Aittakumpu toteaa.

Kansanedustaja Hanna Kosonen (kesk.) sanoo elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) esittelemän sähkömarkkinalain katkaisevan sähkölaskujen nousukierteen, joka alkoi Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen päätösten myötä vuonna 2012.

Tavoitteena tuolloin oli toimitusvarmuuden lisääminen, mutta monopoliasemassa olevat sähköverkkoyhtiöt ovat keränneet asiakkailtaan ylisuuria voittoja siirtohintoja nostamalla, Kosonen toteaa tiedotteessa.

– Nyt saamme lakimuutoksen myötä vihdoin käännettyä sähkön siirtohinnat laskuun. Säänkestävä sähköverkko on huoltovarmuuskysymys, mutta hintojen on oltava kohtuulliset, talousvaliokunnan varapuheenjohtajana toimiva Kosonen sanoo.

Hallituksen esityksessä säävarmuutta lisäävien investointien toteuttamiseen annetaan kahdeksan vuotta lisäaikaa. Tämän avulla vältetään suuria kertainvestointeja, jotka näkyisivät laskussa.

Verkkojen rakentaminen ja vahvistaminen täytyy myös jatkossa tehdä kustannustehokkaasti. Yli-investointeja esimerkiksi tarpeettomaan maakaapelointiin ei enää sallita.

Sähkölaskun täytyy olla kohtuullinen, kansanedustaja Hanna Kosonen (kesk.) toteaa. Lehtikuva: Vesa Moilanen

Lakimuutos on voitto kaikille suomalaisille, keskustaedustaja Hilkka Kemppi sanoo.

– Hillitsemällä sähkönsiirtohintojen nousua voidaan vaikuttaa myös perheiden taloudelliseen tilanteen. Pelkkien lapsiperhepalveluiden avulla emme yksin ratkaise lapsiperheköyhyyttä. Sähkön siirtomaksut syövät leijonan osan pienituloisen kukkarosta, Kemppi sanoo tiedotteessa.

Hän toteaa, että sähkökulutuksesta on myös vaikea säästää kulutusta pienentämällä, sillä siirtomaksujen osuus on sähköön nähden helposti kolminkertainen.

– Jo pelkkä kuukausittainen perusmaksu on kolmen kympin tuntumassa esimerkiksi omassa kodissani. Vaikka sähkölasku pienenisi niin puhumme muutamien eurojen säästöstä suhteessa siirtomaksujen summiin. Sähkön siirtohintoja on hillittävä ja tämä on perusteltu esitys, Kemppi toteaa. 

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) summaa, että lähivuosina sähkön siirtohinnat saadaan jopa kääntymään laskuun.

– Ei huono, Kaikkonen kiteyttää Twitterissä.

– Erinomainen päätös. Vihdoin järkeä sähkönsiirtohintoihin, kansanedustaja Joonas Könttä (kesk.) tviittaa.