Mikko Kärnä tyrmistyi anarkisti Suvi Auvisen ehdotuksista lihansyönnin kitkemiseksi: ”Tappaisivat ruokaomavaraisuuden ja löisivät pohjolan pellot pakettiin”

Ilmastonmuutos

Keskustan kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Mikko Kärnä on tyrmistynyt anarkisti-aktivisti Suvi Auvisen ehodotuksesta asettaa lainsäädäntöön tavoite lihansyönnin lopettamiseksi kokonaan.

Keinoiksi Auvinen mainitsee Iltalehden haastattelussa samat kuin tupakalle, eli haittaveron lihalle sekä ”raatokuvien” laittamisen lihapakkauksiin.

– Ensinnäkin raadolla tarkoitetaan itsestään kuollutta tai pedon tappamaa eläintä. Sellaisia ei Suomessa käytetä ihmisravintona. Kun puhutaan teurastetuista tai metsästetystä eläimestä on kyseessä ruho. Auvinen paljastaa jo tällä täydellisen tietämättömyytensä eläintuotannosta ja metsästyksestä, Kärnä tylyttää tiedotteessaan.

– Toisekseen Auvisen väite siitä, että Suomessa olisi tehotuotantoa, on jo useaan otteeseen todettu vääräksi. Meillä on tehokasta tuotantoa, mutta ei tehotuotantoa sellaisessa merkityksessä kuin se maailmalla ymmärretään.

Auvinen kirjoitti keskiviikkona Twitterissä, että hän ei ollut esittänyt Iltalehden haastattelussa lihapakkauksiin raatokuvia.

Hänen mukaansa idea raatokuvista oli Iltalehden toimituksen, ja hän oli suhtautunut siihen ”penseästi”.

Keskustaedustaja hämmästelee myös väitettä, että lihansyönnin lopettamisella voitaisiin torjua ilmastonmuutosta.

Kärnän mielestä Auvinen yksinkertaistaa asioita oman ideologiansa varjolla.

– Lihansyöntiä kannattaa kyllä vähentää, mutta tämän vähennyksen tulee kohdistua ennen kaikkea ulkolaiseen lihaan. Auvinen unohtaa, että metsistämme saadaan riistan muodossa täysin hiilineutraalia lihaa, jonka hyödyntämättä jättäminen olisi ekotuhlausta ja pahinta ilmastonmuutoksen vauhdittamista. Sama koskee villikalaa.

– Edelleen Auvinen unohtaa, että pohjoisessa nurmiviljelyä ei voida korvata muilla lajikkeilla, vaan lihan- ja maidontuotanto on luonteva, ekologinen ja eettinen osa pohjoista ruokajärjestelmää, lappilaisedustaja muistuttaa.

Kärnän mukaan on todella sääli, että Auvisen ajatukset saavat näkyvyyttä ja siten vastakaikua luonnosta vieraantuneiden ihmisten parissa.

– Mitään tarvetta lihaverolle ei ole. On todella suuri vitsi, että Auvinen väittää olevansa tuottajien puolella. Kyllä tällaiset ajatukset toteutuessaan tappaisivat suomalaisten ruokaomavaraisuuden ja löisivät pohjolan pellot pakettiin.

Juttua täydennetty 25.9. kello 18:11 Suvi Auvisen kommenteilla.