Lohi: Apulaisoikeusasiamiehen joulujuhlaratkaisu on vastoin perustuslakivaliokunnan kantaa – kristillinen perinne kuuluu Suomen kouluihin 

Perusoikeudet

Kansanedustaja, perustuslakivaliokunnan jäsen Markus Lohi (kesk.) hämmästelee eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen ratkaisua, jonka mukaan koulun joulujuhlan järjestäminen kirkossa on lainvastaista.

Ratkaisu koski joulujuhlan järjestämistä kouvolalaisessa koulussa.

Lohi muistuttaa, että perustuslakivaliokunta on viimeksi vuonna 2014 linjannut yksimielisesti, että valiokunta ei pidä uskonnon ja omantunnon vapauden kannalta ongelmallisina vuotuisia, esimerkiksi juhlapyhien viettoon liittyviä jumalanpalveluksia tai muita vastaavia uskonnon harjoittamiseksi katsottavia tilaisuuksia, joista tiedotetaan etukäteen ja joihin osallistuminen on vapaaehtoista.

Koulun juhlien järjestäminen kirkon tiloissa ei tee myöskään tilaisuudesta automaattisesti uskonnollista. 

– Näyttää siltä, että apulaisoikeusasiamies on jättänyt huomioimatta perustuslakivaliokunnan kannan, Lohi sanoo.

– Perustuslakivaliokunta on kuitenkin se elin, joka viime kädessä tulkitsee perustuslainmukaisuutta, myös uskonnonvapauden näkökulmasta. 

Lohen mukaan asiassa on myös iso periaatteellinen ja yhteiskuntapoliittinen puoli.  

– Vähemmistöjen asema on päätöksenteossa huomioitava, mutta joskus tulee tilanne, jolloin on selvästi sanottava, että nyt mennään liian pitkälle. Tämä on niitä tilanteita. Suomalaiseen kristilliseen perinteeseen kuuluvat koulujen joulujuhlat, pidettiin ne sitten kirkoissa tai kouluissa. Näin on voitava olla myös tulevaisuudessa, Lohi sanoo.