Kurvinen ystävänpäiväjuhlassa: ”Suvaitsevaisuutta tarvitaan myös keskustan omaan porukkaan”

Keskusta

– Alueellisesti, sosiaalisesti ja sivistyksellisesti ehyempi Suomi on punamultahallituksen tärkein tehtävä.

Näin linjasi keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen Oulunsalossa Peuhun Kartanossa järjestetyssä ystävänpäiväjuhlassa.

Hänen mukaansa punamuallan pääajatus on rakentaa tasa-arvoista Suomea, jossa jokaisella on mahdollisuuksia.

Kurvinen painotti ystävänpäivän hengessä myös, että keskustalaisten on uskallettava varjella Kyösti Kallion perintöä sillanrakentajana ja yhteistyön vaalijana.

– Meillä ei ole vara mennä Amerikan malliin, jossa kätellään vain oman puolueen jäsenet ja revitään silpuksi vastapuolen puheet, Kurvinen viittasi viime päivien tapahtumiin rapakon takana.

Hän muistutti myös, että keskustan sisälläkin on aina ollut eri tavalla ajattelevia ihmisiä.

– Sydämensivistystä ja suvaitsevaisuutta tarvitaan myös tähän omaan porukkaan.

KansanedustajaPekka Aittakumpu (kesk.) totesi omassa puheenvuorossaan, että ystävyys punnitaan politiikassa.

– Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan. On tärkeää, että niin lähipiirissä kuin kaikilla tasoilla, eduskunnassakin, arvostamme toisiamme.

Hän kertoi ex-kansanedustaja Tapani Töllin neuvoneen häntä uutena kansanedustajana tutustumaan eduskunnassa ihmisiin yli puoluerajojen.

– Erityisesti silloin kun tulee ristiriitoja, joudutaan vääntämään ja neuvottelemaan, on tärkeää, että kontaktit ovat valmiiksi kunnossa.

Aittakumpu totesi myös, että keskustan on tärkeä luoda omalta osaltaan sellaista mielialaa, että kaikki tuntisivat oman vastuunsa ja velvollisuutensa yhteiskunnassa.

Illan aikana keskusteltiin muun muassa ilmasto- ja aluepolitiikasta.

– Ilmastopolitiikka ei ole kieltämistä ja ahdistusta, vaan ratkaisuja. Asioiden tekemistä paremmin, Kurvinen painotti.

Aittakumpu totesi puheenjohtaja Katri Kulmuniin viitaten, että on tärkeä edistää ihmisten hyvinvointia kotiseuduillaan, olivatpa ne missä tahansa.

– Keskustalla on vahva menestymisen ja vaikuttamisen mahdollisuus kun huolehdimme siitä, että kansalaisilla on lähikouluja, terveyspalveluita ja esimerkiksi kirjastoja asuivat he sitten maalla tai kaupungissa.

Puheissa pohdittiin myös sitä, onko keskustalla ystäviä tulevissa vaaleissa.

Kurvinen harmitteli, että suomalaisia ajetaan nyt monissa asioissa kahteen leiriin. Ääripäät jylläävät, vaikka monia se ahdistaa.

– Suurin osa on maltillisia keskitien kulkijoita. Keskusta-Maalaisliitto on aina ollut siellä, missä parannetaan tavallisten ihmisten asioita. Ruisleipäkysymykset eivät ole hävinneet mihinkään. Tätä meidän on tuotava enemmän esiin.

Keskustaryhmyri muistutti, että on paljon asioita, joita ei hoida kukaan muu kuin keskusta.

– Kuka puolustaisi kotihoidontukea, huolehtisi kaava-alueen ulkopuolella asuvista, minimisosiaaliturvalla elävistä, pienyrittäjistä ja maanviljelijöistä? On paljon joukkoja, jotka olisivat hunningolla, ellei keskustaa olisi.

Hän kannusti keskustaväkeä pitämään huolta toisistaan, elämään sovussa ja viemään yhdessä keskustaa uuteen nousuun.

Yleisökysymyksissä esitettiin muun muassa ylärajaa asumistukiin, perättiin keskustaa täyttämään vallitsevaa arvotyhjiötä ja pohdittiin keinoja pääkaupunkiseudulle muuttaneiden keskustataustaisten houkuttelemiseksi puolueen äänestäjiksi.

– Ei pidä takertua uhkiin ja menneisyyteen, vaan kulkea kohti tulevaisuutta. Keskusta on toivon kansanliike, Kauko Kaukola totesi.

Ystävänpäiväjuhlaan oli saapunut 160 aatteen ystävää Pekka Aittakummun tukiyhdistyksen kutsumana.

– Tällaiset tilaisuudet ovat parasta, mitä politiikassa voi olla. Se, että kokoonnutaan yhteen ja muutetaan maailmaa. Se on ystävyyttäkin parhaimmillaan, Kurvinen totesi.