Keskustan kansanedustaja Juha Pylväs: Pilkkipalkintojen ja förskotin maksamisen tulorekisteripiinaan saadaan helpotusta

Tulorekisteri

Keskustan kansanedustaja Juha Pylväs kiittelee hallituksen esitystä, jolla korjataan tulorekisterin ongelmia ja kevennetään pienyrittäjien sekä kansalaisjärjestöjen ja kansalaistoiminnan hallinnollista taakkaa.

– Pilkkikisojen ja muiden kilpailutapahtumien järjestäjät vapautuvat kokonaan alle 100 euron arvoisten palkintojen ilmoittamisesta tulorekisterin. Voisihan euroraja toki olla korkeampikin, mutta kyllähän tämäkin esitys on maalaisjärjen voitto byrokratian ikeestä, iloitsee Pylväs.

Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan ja hallintovaliokunnan jäsen Pylväs kehuu valtiovarainministeri Mika Lintilää (kesk.) siitä, että hän on viivytyksettä valmistellut myös useita muita täsmäkorjauksia tulorekisteriin.

– Hallituksen antamalla tulorekisterin korjauspaketilla helpotetaan luontaisetujen, palkkaennakoiden, kustannusten korvausten sekä kulukorvausten ilmoittamista. Myös vapaaehtoistyön alle 200 euron kertapalkkioiden ilmoittaminen helpottuu.

Pylväs pitää tärkeänä, että veropolitiikan iso kuva on ennustettava ja taloudelliseen toimeliaisuuteen kannustava.

– Samalla on erinomaista, että meillä on valtiovarainministeri, jolla on tarmoa ja tahtoa hoitaa myös kansalaisyhteiskunnan ja yritysten arkea helpottavia asioita. Tällaista säädösten sujuvoittamisen henkeä tarvitaan suomalaiseen hallintoon lisää, sanoo Pylväs.

Pylvään mukaan reaaliaikainen tulorekisteri on sinänsä perustelu hanke, koska se luo edellytykset muun muassa sosiaaliturvan uudistamiselle työntekoon kannustavaksi.

– Tulorekisterin lastentaudeista on kuitenkin päästävä eroon. Ilmoitusvelvollisuuden laiminlyönnistä ei missään nimessä voida sanktioida ennen kuin tulorekisterin tekniset ongelmat on selätetty. Sen vuoksi onkin välttämätöntä, että ilmoitusten myöhästymismaksujen toimeenpanon siirtymäaikaa jatketaan hallituksen esityksessä ensi vuoden loppuun, toteaa Pylväs.

Tulorekisterin parannukset on tarkoitus saada voimaan heti vuoden 2020 alusta.