Keskustan Ala-Nissilä: Norminpurun esitykset ovat liikkeellä

Normien purkaminen

Keskustan kansanedustajien norminpurkuryhmät ovat työstäneet konkreettisia ehdotuksia ministereille lainsäädäntötyötä varten. Ensimmäiset ehdotukset on jo toimitettu normienpurkua koordinoivalle ministeri Anne Bernerille.

Valmisteluputkeen on viety jo ehdotuksia esimerkiksi tapahtumien järjestämisen ilmoitusmenettelystä luvanvaraisuuden sijaan, verkkotunnusten saamisesta kaikille kansalaisille, yrityksen lopettamisen yksinkertaistamisesta ja rakennuslupajärjestelmän yhtenäistämisestä.

Kaikki sääntely ei ole turhaa, mutta monia asioita voidaan yksinkertaistaa ja järkeistää vaikkapa muuttamalla luvanvaraisuus ilmoitusmenettelyksi.

– Usein on kyse myös siitä, miten olemassa olevia säädöksiä tulkitaan ja sovelletaan, sanoo kansanedustaja Olavi Ala-Nissilä.

Hän vetää kansanedustajista muodostettua viittä valmisteluryhmää.

Kansalaisilta on tullut eri tavoin satoja esityksiä tai kommentteja.

– Seuraava tapaaminen ministerin kanssa on ensi viikolla ja lisää esityksiä valmistellaan koko ajan, Ala-Nissilä kuvaa.

Ala-Nissilän mukaan Suomen suunnan muuttaminen edellyttää, että vahvaa yrittämistä, työntekoa ja terveen järjen käyttöä estävää byrokratiaa puretaan.

– Keskustan tavoite on rakentaa työllistävää, omatoimisten ihmisten Suomea, joka perustuu enemmän luottamukseen. ”Hallintoalamaisuudesta” pitää päästä eroon, Ala-Nissilä linjaa.