Itsensä kehittämistä ei saa unohtaa poikkeusoloissa, sanoo keskustan Kinnunen

Koronavirus

Kansanedustaja Mikko Kinnunen (kesk.) nostaa esille vapaan sivistystyön merkityksen ihmisten hyvinvointiin. Kinnunen sanoo, ettei itsensä kehittämistä ja sivistystä saa unohtaa poikkeusoloissa.

– Kun moni toiminta on pysäkillä, emme saa unohtaa, että elämä jatkuu myös koronan jälkeen. Tarvitsemme monipuolisia virikkeitä, sivistystä ja oppimista, Kinnunen paaluttaa.

Keskustaedustajan mukaan kansanopistot, kansalais- ja työväenopistot, kesäyliopistot, opintokeskukset ja liikunnan koulutuskeskukset ovat tehneet hienoa työtä kriisin aikana.

– Etäkurssit ja nettilähetykset ovat tuoneet kaivattu vaihtelua ja sisältöä karanteeniarkeen. Valtaosa kansanopistoista on onnistunut siirtämään opetusta verkkoon ja digivalmius on ollut korkealla tasolla, Kinnunen luettelee.

Kansanedustaja sanoo tiedotteessaan, että nyt pitää huolehtia siitä, etteivät epidemiasta johtuvat muutokset vaaranna oppilaitosten taloutta ja tulevaisuuden toimintakykyä.

– Esimerkiksi kansanopistojen kohdalla tämän hetket suoritteet vaikuttavat valtionosuuksissa vasta kahden vuoden kuluttua, Kinnunen muistuttaa.

Opiskelijamaksut ovat vapaan sivistystyön oppilaitosten keskeinen tulonlähde, joka on tyrehtynyt täysin kurssien peruuntuessa. Kansanopistot menettävät kevään aikana kurssimaksuja 2,8 miljoonaa euroa. Jos poikkeustila jatkuu kesän yli, kesäkurssien peruuntumisesta tulee lisää tappiota neljä miljoonaa.

– Toivon, että tähän löytyy kompensaatiota lisätalousarviossa.