Itä-Savon keskustanaiset haastaa kotitaloudet lähiruoan käytön lisäämiseen

Itä-Savo

Suomalaisia tuottajia syyllistetään ruokakeskustelussa harhaanjohtavin ja puutteellisin laskelmin, paheksuu Itä-Savon keskustanaiset kannanotossaan.

– Media myllyttää ilmastoahdistusta ja siihen yritetään reagoida jokapäiväisillä arjen teoilla kuten omien ruokailutottumusten muuttamisella.

Itä-Savon keskustanaiset huomauttaa, että naudasta ollaan tekemässä ilmastopahista , mutta omien hiilijalanjälkien seuraaminen ei tunnu kiinnostavan.

– Keskustan kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Anne Kalmari on tehnyt valmiin valtuustoaloitteen, jossa vaaditaan tuontiruuan määrän puolittamista kaupungin tai kunnan ruokapalveluissa vuoteen 2025 mennessä, erityisesti kehotetaan välttämään soijaa ja riisiä.

Itä-Savon keskustanaiset kannustaa syyskokouksensa kannanotossa kaikkia suosimaan lähiruokaa tai seuturuokaa, koska se on puhdasta, vastuullisesti tuotettua ja helposti jäljitettävissä. Lähiruoan suosiminen on myös paikallistalouden ja työllisyyden tukemista, sekä ekologista, perustuen vähäisempiin ruokakilometreihin.

– Haastamme kotitaloudet paitsi lisäämään lähiruoan osuutta, myös vähentämään ruokahävikkiä. Hävikkiä syntyy eniten kotitalouksissa. Jokainen suomalainen heittää keskimäärin 23 kiloa syömäkelpoista ruokaa pois. Kannustamme siis myös omien kulutustottumuksien päivittämiseen.