Harva eduskunnasta luopunut pyrkii enää takaisin – savolainen keskustakonkari päätti toisin
Jos eduskunnan jättäminen on oma eikä äänestäjien päätös, se yleensä myös pitää.
Paluutakin yrittäviä vapaaehtoisia luopujia kuitenkin on. Yksi heistä on ensi kevään vaaleissa keskustan entinen kuopiolainen kansanedustaja Markku Rossi, 66.
– Sanon näin, että kun isänmaa kutsuu poikiaan, silloin on astuttava riviin, Rossi perustelee ratkaisuaan Suomenmaalle eduskunnan kahvilassa.
Rossi myöntää, että ratkaisuun vaikutti vahvasti ehdokasasettelun tilanne Kuopion seudulla, kun Antti Kivelä ja Matti Kärkkäinen eivät lähteneetkään ehdolle. Rossi kertoo kysyneensä neuvoa myös itseltään Seppo Kääriäiseltä.
– Kysyin Sepolta puhelimessa, että pidätkö minua hulluna vai ihan täysin hulluna, jos lähden ehdokkaaksi, ja Seppo sanoi, että ”en pidä hulluna”. Tässä nyt tämmöinen meriselitys asiaan, Rossi naurahtaa.
Rossi valittiin eduskuntaan ensimmäistä kertaa 1991, mutta putosi seuraavissa vaaleissa. Vuonna 1999 hän jäi ensin valitsematta, mutta nousi eduskuntaan Jorma Huuhtasen siirryttyä Kansaneläkelaitoksen pääjohtajaksi. Niiltä sijoilta kansanedustajaura jatkui kevääseen 2019.
Eduskuntatöiden päätyttyä Rossin aika on kulunut muun muassa puolitoista vuotta sitten hankitun uuden kodin askareissa ja paikallisissa luottamustehtävissä, eikä eduskuntaa ole ollut ikävä.
– Koko eduskunnan työskentely on käynyt melkein sääliksi, tiedän, että kansanedustajilla on ollut varmasti hankalaa ja virkakunnalla myös koronaan sopeutua. Ja nyt sitten vielä iskee nämä muut murheet päälle.
Rossi istuu tällä hetkellä myös Pohjois-Savon hyvinvointialueen valtuustossa. Hän arvioi, että uudet hyvinvointialueet hyrähtävät vuodenvaihteessa käyntiin suunnitellusti.
Uudistuksen mahdolliset eteen tulevat ongelmat liittyvät Rossin mukaan ensi vaiheessa tukipalveluihin, kuten ruokahuoltoon, ict-palveluihin ja palkkahallintoon. Juurisyy on hänen mukaansa liian tiukka hankintalaki, joka on pakottanut laittamaan entiset toimivat järjestelmät uusiksi.
– Pienissäkin kunnissa, missä yksi keittiö on hoitanut sekä sote-puolen että sivistyspuolen, nyt ne sitten jakaantuvat ja sinne luodaan uudet yhtiöt hoitamaan tämä sote-puoli.
Jos kansan valtakirja keväällä tulee, Rossi aikoo keskittyä perinteiseen oman maakunnan edunvalvontaan ja talous- ja terveysasioihin.
– Ja niin hassulle kuin se tuntuu tämän päivän maailmassa puhua vaikka infrasta, kyllä meillä on ihan käsittämättömän paljon niitä huonoja yhteyksiä, niin sorateiden kuin vanhojen asfalttipäällysteiden kohdalla, Rossi muistuttaa.