Elsi Katainen ihmettelee EU:n muovikorkkidirektiiviä, joka toisi ongelmia pullonkierrätykseen

Keskusta

Keskustan europarlamentaarikko Elsi Katainen jätti tänään kirjallisen kysymyksen EU-komissiolle kertakäyttömuovidirektiivistä.

Kataisen mukaan ongelmia aiheuttaa etenkin direktiiviin kuuluva säädös siitä, että jatkossa juomapakkausten muoviset korkit on suunniteltava siten, että ne pysyvät kiinni pullossa käyttövaiheen ajan.

– Suomessa vaatimus on herättänyt huolta, sillä pullossa kiinni roikkuvan korkin on arvioitu tuottavan ongelmia palautusautomaateilla ja lisäävän muovin kulutusta valmistuksessa.

Katainen haluaakin komissiolta selvyyden siihen, miten se aikoo asiassa toimia. Muovin käytön vähentämiseen tähtäävät säännöt uhkaavat hänen mielestään kääntyä päälaelleen niin, että muovin käyttö lisääntyy.

– Suomalainen pullonkierrätysjärjestelmä on maailman kehittyneimpiä. Korkit eivät ole meillä jäteongelma, kuten monissa muissa maissa, sillä valtaosa palautuu pullojen mukana.

– EU-maat ovat hyvin eri lähtökuopissa kierrätyksen suhteen ja siksi jäsenmaakohtaista liikkumavaraa tarvitaan, Katainen päättää.