Kari Hokkanen:

Rauhoittukaa, hyvät ihmiset!

Blogi

Irakilaiset turvapaikanhakijat tappoivat suomalaisen Kajaanissa. Suomalainen uusnatsi potkaisi Helsingissä suomalaista ohikulkijaa, joka löi päänsä ja muutaman päivän päästä kuoli.

Edellinen on sivuutettu aika vähällä. Suomeen tuli viime vuonna 32 000 turvapaikanhakijaa, pääosa nuoria miehiä. Tiedettiin, että mukana oli vaarallistakin ainesta, kuten eri armeijoista karanneita sotilaita, tappamiseen tottuneita.

Teon motiivi oli raha, ei islamismi tai muu politiikka. Siis ”normaalia” rikollisuutta.

Jälkimmäisestä seurasi erittäin kovaääninen julkinen keskustelu. Ei tyydytty tuomitsemaan ammatti- ja taparikolliseksi osoittautunutta tekijää ja väkivaltaista järjestöä, johon hän kuuluu, vaan syyllistettiin melkein koko yhteiskuntaa, varsinkin hallitusta ja erikseen pääministeriä, ulkoministeriä ja hänen puoluettaan.

Onko edes varmaa, että potkun motiivi oli poliittinen? Eikö se voi olla väkivaltaisen sällin reaktiota provosointiin? Punaista lippua vartioiva lyhytpinnainen demarikin voi potkaista, jos joku tulee vappuna haastamaan riitaa ja syljeskelemään. 

Kun tapaus sattui kansallissosialistista ideologiaa kuuluttavan järjestön mielenosoituksessa, se tulkittiin yksiselitteisesti poliittiseksi. 

Natsismin ja rasismin tuomitseminen on tietysti aina paikallaan. Mutta tolkku tässäkin.

Media vaati kaikkia puoluejohtajia ja varsinkin Soinia sanoutumaan irti rasismista, ikään kuin eivät olisi sitä jo tehneet. Ylen toimittaja kuulusteli pääministeriä kuin osasyylliseksi epäiltynä.

Vihervasemmisto-oppositio riehaantui takuulla enemmän poliittisista kuin moraalisista syistä. Julkisen talouden tasapainottamistoimia väistämättömine leikkauksineen selitetään radikalisoitumisen syyksi!

Sisäministeri valmistelee väkivaltaan kehottavien järjestöjen lakkauttamista, jäsenyyden tekemistä rangaistavaksi sekä tunnusten käytön kieltämistä. Voi se jonkin verran auttaa. 

Luultavasti käy kuin 30-luvulla lapuanliikettä lakkautettaessa: sama porukka perusti IKL:n samalla ideologialla ja hieman muutetuilla tunnuksilla, vähemmän väkivaltaisena kuitenkin. 

Tarkoitus on myös karsia ns. vihapuhetta. Toivottavasti osataan määritellä, mikä sitä on ja keksitään keinot, joilla verkon somea siivotaan.  

Ja loppuviimeksi on kysymys ajatuksista. Niitä on mahdoton kieltää, kuten jo Aleksis Kivi tiesi. ”Ajatuspoliisi” ei ole hyvä ajatus, sanoi oikeusoppinut Jukka Kemppinen. Pahastakaan ajatuksesta ei voi rangaista, teosta vasta. 

Sanakin on toki teko.

Pahastakaan ajatuksesta ei voi rangaista.

Itsehillintää toivoisi joukkotiedotusvälineissä työskenteleviltä.

Ei se, että toivoo ja vaatiikin maahantulon hillitsemistä ja asiattomien ja huonosti käyttäytyvien poistamista maasta, ole enempää fasismia kuin rasismiakaan. Niiden niputtaminen on kuitenkin ihan tavallista.

Presidentti sanoi viisaasti: Täytyy ymmärtää ja hyväksyä, että toinen voi ajatella toisella tavalla kuin minä ”ilman että nyrkki heilahtaa tai täytyy heittäytyä ilkeäksi”.

Liekö Ylessä tunnettu huonoa omaatuntoa, kun loppu oli uutisissa häivytetty.

Kari Hokkanen Kari Hokkanen on professori ja Ilkan entinen päätoimittaja.