EU:n kauppapolitiikan on oltava sen arvojen mukaista
Kansainvälisen kaupan merkitys kasvaa jatkuvasti taloudellisen vakauden ja kasvun lähtökohtana.
Kysymys ei ole kuitenkaan vain toimeentulon edellytysten luomisesta.
Tuottavat sopimukset eivät ole ainoa EU:n kauppapolitiikan tavoite. Kansainvälisen kaupan avulla voidaan vaikuttaa myös keskeisten arvojemme laajempaan toteutumiseen.
Raha ei saa olla ainoa motiivi.
EU syyllistyy toisinaan kaksinaismoraaliin puuttumalla kehittyvien talouksien ja demokratioiden ihmisoikeusloukkauksiin ja jopa rankaisemalla niistä, mutta samalla ummistamalla silmänsä, kun kyseessä ovat talouden mahtimaat.
Esimerkiksi suhtautumisessa kuolemantuomioon tulisi olla kaikkien kohdalla sama linja.
Joko ne maat, joissa ihmisiä teloitetaan, jätetään yhteistyön ulkopuolelle, tai pidättäydytään rankaisemasta ketään.
Valko-Venäjä nostetaan usein tikun nokkaan kuolemantuomioista puhuttaessa.
Esimerkiksi Valko-Venäjä nostetaan usein tikun nokkaan kuolemantuomioista puhuttaessa, mutta samasta asiasta vaietaan vaikkapa Yhdysvaltojen, Japanin, Etelä-Korean tai Kiinan kohdalla.
Taloudellisia sanktioita tehokkaampi tapa vaikuttaa eri maiden ihmisoikeustilanteeseen voisi olla rakentavan yhteistyön lisääminen.
Avoin kumppanuus on tuloksellisempaa kuin pakotteet.
Sen kautta voidaan osoittaa luottamusta maiden omiin pyrkimyksiin ohjata kehityksensä suuntaa sekä rohkaista niitä ihmisoikeuksia kunnioittaviin arvoihin.
Demokratian ja ihmisoikeuksien vahvistamisessa voidaan käyttää porkkanana erilaisia kauppapolitiikan keinoja, kuten tulleista myönnettäviä alennuksia maille, jotka sitoutuvat tilanteensa parantamiseen.
Ellei EU pidä kansainvälistä kauppaa kehittäessään määrätietoisesti kiinni omista arvoistaan, johtaa se valitettavaan suuntaan.
Isot taloudet kasvavat loukaten monia perusarvojaan, ja kehittyvät taloudet jäävät syrjään kehityksestä.
Kauppapolitiikan, kuten kaiken muunkin toiminnan, perustana tulee olla EU:n omat arvot ja samat periaatteet kaikille kumppaneille.
Myös EU:n oman uskottavuuden kannalta on olennaista toteuttaa nykyistä johdonmukaisemmin arvolähtöistä politiikkaa sen keskeisimmällä toimialueella eli kauppapolitiikassa.