Nuoret eivät innostu Suomenmaan gallupissa ruotsin kielen paluusta kirjoituksiin – "Huolestuttaa jo valmiiksi stressaantuneet lukiolaiset"

Hallitusohjelma

Oppivelvollisuusikää nostetaan ja ruotsin kieli palaa pakolliseksi aineeksi ylioppilaskirjoituksiin. Antti Rinteen hallituksen ohjelmassa on monia nuoria koskevia kirjauksia.

Suomenmaa kysyi nuorilta ja nuorilta aikuisilta Helsingissä ja Oulussa, että mitä mieltä he ovat tuoreesta hallitusohjelmasta.

1. Oletko perehtynyt uuden hallituksen ohjelmaan? Mitä ajatuksia se herättää?

2. Hallitus suunnittelee oppivelvollisuusiän nostamista toiselle asteelle. Mitä mieltä olet ehdotuksesta?

3. Ohjelmassa on kirjaus tavoitteesta palauttaa ruotsin kieli pakolliseksi ylioppilaskirjoituksiin. Pitäisikö ruotsin olla mielestäsi pakollinen aine?

Juhana Karhunen, 30

1. Huonosti. Ei oikeastaan ole herännyt ajatuksia. Itseäni jäi mietityttämään se, kun joku professori sanoi, että jollain ministerillä on rikostuomio. Mutta en tiedä.

2. Oppivelvollisuusiän nosto herättää ristiriitaisia ajatuksia. Tavallaan hyvä, mutta siinä on huonojakin puolia. Mikään asia ei ole mustavalkoinen.

3. En tiedä pakollisuudesta. Pidän kaksikielisyyttä hyvänä asiana, mutta pitäisikö opiskella ruotsia vai vaikka Itä-Suomessa venäjää. Pitäisi olla valinnanvaraa.

(Kuva: Olga Oinas-Panuma)

Toni Piltonen, 22

1. Pintapuolisesti kyllä. Edistystä on tapahtunut edelliseen hallitukseen verrattuna.

2. Oppivelvollisuusiän nosto on hyvä juttu.

3. On hyvä, että ruotsia opetetaan koulussa, mutta en näe tarvetta pakottamiselle.

(Kuva: Olga Oinas-Panuma)

Marjo Väänänen   

1.  Jonkin verran. Ohjelmassa on paljon mielenkiintoisia ja hyviä muutoksia.

2. Oppivelvollisuusiän nostossa on hyviä ja huonoja puolia. Opiskelun pitäisi lähteä omasta halusta. Mieluummin määrärahoja varhaiskasvatukseen ja ammattikouluun, jotta ne saadaan toimimaan ensin hyvin.  

3. En ole valtavan innoissani. Huolestuttaa jo valmiiksi stressaantuneet lukiolaiset.

(Kuva: Laura Hämäläinen)

Aamos Saarenoja, 19

1. En ole hirveästi perehtynyt hallitusohjelmaan.

2. En ehkä ole oppivelvollisuusiän noston kannalla, koska pitäisi olla sellainen valinnanvapaus siihen. Kaikkia ei ole tehty siihen jatkuvaan opiskeluun. En tiedä.

3. Se on mielestäni huono idea. En itse esimerkiksi tykännyt ruotsista, vaikka muista kielistä pidin. Tällä hetkellä kiina tai venäjä voisi olla relevantimpi kieli opiskella.

(Kuva: Olga Oinas-Panuma)

Anna Kangas, 13

1. En juurikaan ole seurannut.

2. Oppivelvollisuusiän nostaminen olisi hyvä. Silloin kaikki saisivat varmasti koulutuksen.

3. Olisi kivempi, jos saisi itse päättää kirjoittaako ruotsin vai ei.