Tilanne Krimin edustalla kiristyi äärimmilleen – Venäjä valtasi kolme ukrainalaisalusta, YK:n turvaneuvostolla hätäkokous

Ukrainan kriisi

Ukrainan ja Venäjän välit ovat kiristyneet äärimmilleen Mustallamerellä sattuneen selkkauksen takia.

Venäjä vahvisti myöhään sunnuntai-iltana, että se on ottanut haltuun kolme Ukrainan laivaston alusta Krimin niemimaan rannikon edustalla. Venäjä kertoi myös käyttäneensä aseita pysäyttääkseen alukset.

Välikohtaus sattui Kertshinsalmessa. Se on kapea vesiväylä, jota pitkin pääsee Mustaltamereltä Asovanmerelle, jossa sekä Venäjä että Ukraina toimivat.

Ukrainan laivaston mukaan kaksi tykkivenettä ja hinaaja olivat matkalla salmen läpi kohti Mariupolin satamakaupunkia Asovanmeren rannalla, kun venäläinen rajavartioston vene kolhi hinaajaa ja sen jälkeen tulitti aluksia.

CNN:n mukaan Venäjän laivasto hinasi pois hinaajan ja toisen tykkiveneistä. Jo aiemmin kerrottiin, että Venäjä on sulkenut Kertshinsalmen suurella rahtilaivalla.

Ukrainan mukaan kuusi ukrainalaista miehistön jäsentä haavoittui tilanteessa, heistä kaksi vakavasti.

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB kertoo puolestaan, että haavoittuneita olisi kolme, heidän vammansa eivät olleet vakavia ja he ovat saaneet hoitoa vammoihinsa.

Sekä Venäjä että Ukraina pyysivät YK:ta koolle

Ukrainan presidentti Petro Poroshenko tapasi Ukrainan armeijan johtoa ja kokousti sen jälkeen turvallisuus- ja puolustusneuvoston kanssa.

Poroshenko esittää parlamentille 60 päivän mittaisen poikkeustilalain käyttöönottoa, presidentin kanslia kertoo tiedotteessa.

Presidentti on kutsunut parlamentin täksi päiväksi ylimääräiseen istuntoon käsittelemään tilannetta. Tiedotteen mukaan Poroshenko korosti, että poikkeustilalain käyttöönotto ei tarkoita, että Ukraina toteuttaisi ”hyökkääviä toimia”.

– Haluan erikseen painottaa, että meillä on kiistattomat todisteet siitä, että hyökkäys Ukrainan laivaston aluksia vastaan ei ollut virhe eikä onnettomuus, vaan tarkoituksellista toimintaa, Poroshenko sanoi lausunnossa.

Venäjä syyttää Ukrainaa aluevesilleen tunkeutumisesta. Ukraina ja Venäjä ovat kuitenkin sopineet vuonna 2003 keskinäisellä sopimuksella Asovanmeren olevan niiden yhteinen, ilman aluevesirajoja.

Yhdysvaltain YK-lähettiläs Nikki Haleyn mukaan YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu maanantaina hätäistuntoon Ukrainan tilanteen takia. Haley kertoi asiasta Twitterissä. Kokousta ovat pyytäneet sekä Venäjä että Ukraina, diplomaattilähde kertoi AFP:lle.

Venäjän Krimin valtaus keväällä 2014 muutti Asovanmeren tilannetta perusteellisesti.

Entisestään se kärjistyi reilu puoli vuotta sitten, kun Venäjän rakentama silta Kertshinsalmen yli valmistui ja Venäjä ryhtyi järjestelmällisesti tarkastamaan Asovanmerelle saapuvia ja sieltä lähteviä laivoja.

Ukrainan laivasto syytti syyskuussa Venäjän rajaviranomaisia provokaatiosta Ukrainan aluksia kohtaan.

Ukraina on lisännyt alustensa määrää ja rajaviranomaistensa partiointia Asovanmerellä sen jälkeen, kun Venäjä toi sinne viisi uutta sota-alusta.

Ukraina ja sen länsiliittolaiset ovat syyttäneet Venäjää, että se tarkoituksella estää laivojen pääsyn Asovanmeren rannalla sijaitsevaan Mariupolin satamaan.

Satama on Ukrainalle tärkeä, koska Mariupolin ympäristössä on paljon raskasta teollisuutta.