Sveitsiin ennakoidaan vihreiden voittoa, sillä ilmasto huolettaa jäätiköitään menettävää maata

Syyskuussa Sveitsissä vietettiin lähes kadonneen Pizolin jäätikön hautajaisia
Sveitsi

Sveitsin parlamenttivaaleista odotetaan vihreiden puolueiden menestystä.

Ilmastonmuutos on ohittanut maahanmuuton sveitsiläisäänestäjien ykköshuolenaiheena, mikä on Sotomo-tutkimuslaitoksen mukaan yksi suurimmista muutoksista maan viimeaikaisessa poliittisessa historiassa.

Yksi herättäjä ilmastonmuutokseen on ollut Sveitsissä syyskuussa järjestetty hautajaiskulkue ikoniselle Pizolin jäätikölle, joka on sulanut lähes olemattomiin.

Lisäksi aiemmin tässä kuussa julkaistu tutkimus osoittaa, että Sveitsin jäätiköt ovat menettäneen kymmenesosan laajuudestaan viiden viime vuoden aikana.

Kyselytulosten perusteella näyttääkin siltä, että ilmastotoimia vaativat puolueet kauhovat aiempaa suuremman äänisaalin, kun taas maahanmuuttoa vastustavien oikeistolaisten suosio heikkenee.

Maahanmuuttajien mustamaalaamisesta syytetty Sveitsin kansanpuolue (SVP) vaikuttaa tosin edelleen pysyvän maan suurimpana puolueena.

Kyselyissä puolue on saanut noin 27 prosentin tuen, mikä on pari prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuonna 2015.

Vihreän puolueen äänisaalis on yleisradioyhtiö RTS:n kyselyn mukaan nousemassa lähes 11 prosenttiin edellisvaalien hieman yli 7 prosentista.

Parilla prosenttiyksiköllä olisi kasvamassa myös vihreiden liberaalien suosio, jota kannatti kyselyssä yli 7 prosenttia.

Myös nykyiset hallituspuolueet ovat luvanneet entistä enemmän ilmastotoimia. Poikkeuksena on SVP, jonka mielestä Sveitsin politiikassa on ”ilmastohysteriaa”.

Ilmastohuolen on arveltu innostavan uurnille äänestäjiä, jotka ovat aiemmin pysyneet etäällä politiikasta.

Sveitsin kansallisten vaalien äänestysprosentti ei ole ollut yli 50:n sitten vuoden 1975.