Suurlähettiläs Kuznetsov: Kertshinsalmen konfliktin taustalla Ukrainan lähestyvät presidentinvaalit

Suurlähettiläs huolissaan, että lähiviikkoina nähdään lisää ”Ukrainan provokaatioita”
Kertshinsalmen selkkaus

Kertshinsalmen selkkauksen taustalla on Ukrainan presidentin Petro Poroshenkon pyrkimys nostaa kannatustaan ensi vuonna järjestettäviä presidentinvaaleja, sanoo Venäjän Suomen-suurlähettiläs Pavel Kuznetsov.

Kuznetsov on huolissaan siitä, että lähiviikkoina tullaan näkemään muita vastaavanlaisia Ukrainan ”provokaatioita” Poroshenkon kannatuksen nostamiseksi.

– Presidentinvaalit Ukrainassa lähestyvät ja tilanne vain pahenee. Ukrainan presidentillä on erittäin alhainen kannatus ja sen takia hänen täytyy terävöittää tilannetta, Kuznetsov sanoi Helsingissä Paasikivi-seuran tilaisuudessa.

– On vielä kolme kuukautta aikaa ennen presidentinvaaleja. Haluaisin erehtyä, mutta en sulje pois mahdollisuutta, että muutaman viikon kuluttua tai jopa aikaisemmin voimme tulla Kiovan seuraavan provokaation todistajiksi. Se voi olla mitä tahansa, Kuznetsov jatkoi.

Kuznetsov muistuttaa, että Poroshenkon osiin Ukrainaa julistama sotatila päättyy parin viikon kuluttua.

Venäjä tulitti viime kuussa Ukrainan laivaston aluksia niiden yrittäessä kulkea Kertshinsalmen läpi Mustaltamereltä Asovanmerelle. Samassa yhteydessä venäläiset ottivat kiinni 25 ukrainalaista merimiestä.

Kuznetsovin mukaan venäläiset rajavartijat toimivat tilanteessa lain mukaisesti suojellakseen Venäjän alueellista koskemattomuutta.