Ruotsi kovensi keinojaan terrorismin torjumiseksi
Ruotsin pääministeri Stefan Löfven kertoi torstaina uusista keinoista, joilla maassa pyritään torjumaan kasvanutta terrorismin uhkaa. Hän kuvaili tilannetta vakavaksi.
– Olemme olleet naiiveja, hän sanoi tiedotustilaisuudessa.
Turvallisuuspoliisi Säpo nosti keskiviikkona Ruotsin uhkatason toiseksi ylimmälle eli nelostasolle.
Tämä tarkoittaa, että mahdolliseen terrori-iskuun on todennäköisesti sekä halua että kykyä. Uhkatasoa ei ole koskaan aiemmin ollut tarvetta nostaa nelostasolle.
Hallitus aikoo ottaa käyttöön kansallisen strategian terrorismin torjumiseksi.
Aftonbladetin mukaan Löfven toivoo selvitystä, miten poliisi pystyisi paremmin kuuntelemaan epäiltyjen Skypen kautta käymiä keskusteluja. Nyt oikeus rajoittuu vain puhelinkuunteluun.
Yksi mahdollisuus on myös, että epäiltyjen koneisiin sijoitettaisiin niin sanottuja troijalaisia, joiden avulla pystytään valvomaan tietokoneiden sisältöä.
Lisäksi turvallisuuspoliisille myönnetään lisää rahaa ja julkisten paikkojen valvontaa tehostetaan kameroilla paikoissa, joihin voi kohdistua terrorismin uhkaa. Tällaisia ovat esimerkiksi mediatalot ja uskonnolliset rakennukset.
Ruotsi aikoo myös jatkaa rajatarkastuksia ainakin joulukuun 11. päivään asti.
Maassa jatkui myös torstaina terrori-iskun suunnittelusta epäillyn miehen etsintä. Mies on pidätetty poissaolevana.
Ruotsalaismediassa julkaistiin miehen kuva ja nimi, mutta turvallisuuspoliisi Säpo kommentoinut tietoja. Säpo ei myöskään vahvistanut, onko mies Ruotsin kansalainen.
Uutistoimisto TT kertoi, että Ruotsissa terrori-iskun suunnittelusta epäilty ei välttämättä ole toiminut yksin. Uutistoimiston saamien tietojen mukaan epäilty on voinut olla osa isompaa ryhmää.
Ryhmän jäsenet ovat joko matkalla Ruotsiin tai oleskelevat jo maassa. Säpo ei vahvistanut tätäkään tietoa.
Suomessa suojelupoliisi kertoi selvittävänsä, voiko epäilty olla saapunut Suomeen.
Suojelupoliisin viestintäpäällikkö Jyri Rantalan mukaan ei ole kuitenkaan erityistä syytä olettaa, että mies olisi Suomessa.
– Suomi avustaa Ruotsia kuten oletettavasti muutkin Pohjoismaat, hän sanoi STT:lle.