Putin ja Zelenskyi tapaavat kasvokkain, mutta suuria tuloksia tuskin on tulossa

Ukrainan presidentin mielestä jo pelkkä tapaamisen järjestyminen on yhdenlainen voitto.
Venäjä

Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin tänäisestä tapaamisesta ei odoteta valtavia uutisia.

Vaikka tapaamisen taustalla on tarve keskustella Itä-Ukrainan tilanteesta, kokonaisvaltaista rauhansopimusta tuskin päästään tänään juhlimaan.

Zelenskyin ja Putinin tapaaminen on osa laajempaa niin kutsutun Normandia-ryhmän huippukokousta, jolla halutaan elvyttää neuvotteluja Itä-Ukrainan tilanteen ratkaisemiseksi.

Normandia-ryhmään kuuluvat Ukrainan ja Venäjän ohella Ranska ja Saksa, ja Putinin ja Zelenskyin ohjelmassa onkin ollut kahdenkeskiset tapaamiset niin Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kuin Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kanssa ennen nelinkeskistä kohtaamista.

Toiveissa on, että tapaaminen lisää luottoa Putinin ja Zelenskyin välillä. Putinin on ollut Venäjällä vallassa pitkään, kun taas ex-koomikko Zelenskyi tarttui vallan kahvaan vasta aiemmin tänä vuonna.

Tuhansia ihmisiä on kuollut ja miljoona ihmistä jättänyt kotinsa Itä-Ukrainan sodan alettua vuonna 2014. Separatistit ottivat Luhanskin ja Donetskin alueet haltuunsa sen jälkeen kun Venäjä oli ilmoittanut liittävänsä Krimin niemimaan itseensä.

Nelikon keskusteluissa ei käsitellä Krimin tilannetta. Krimin haltuunotto lisäsi Putinin suosiota kotimaassa, mutta länsi langetti Venäjälle vastineeksi pakotteita.

Itä-Ukraina-keskustelujen ytimessä on Steinmeierin malliksi kutsuttu rauhansuunnitelma, johon Zelenskyi periaatteessa suostui aiemmin syksyllä.

Sen mukaan Itä-Ukrainan kapinallisalueilla järjestettäisiin paikallisvaalit Ukrainan lakien mukaisesti. Jos kansainväliset tarkkailijat toteaisivat vaalit vapaiksi ja rehellisiksi, alueiden tilapäinen erityisasema voitaisiin vakiinnuttaa.

Zelenskyi on vakuuttanut suunnitelmaa vastustaville ukrainalaisille, ettei vaaleihin mennä ennen kuin kaikki ulkomaiset ja palkkasoturijoukot ovat laskeneet aseensa ja vetäytyneet Itä-Ukrainasta. Osapuolten on myös vaihdettava kaikki vangit. Epäselvää sen sijaan on, saisiko Ukraina Venäjän vastaisen rajansa kokonaan valvontaansa ennen vaaleja.

Huippukokous on herättänyt Ukrainassa ristiriitaisia tunteita. Eilen noin 5 000 ihmistä osoitti mieltään ja vaati Zelenskyiä pysymään lujana tapaamisessa.

Ennen tapaamista Ukrainan ulkoministeri Vadym Prystaiko toisti, että Ukraina vaatii täyttä ja pysyvää tulitaukoa, rajojen hallinnan palauttamista Ukrainalle, laittomien aseellisten ryhmien aseistariisuntaa ja hajottamista sekä Ukrainan lainsäädännön mukaisia paikallisvaaleja.

Venäjältä on viestitty, että hallinto on valmis yhteistyöhön Zelenskyin kanssa. Putin on kuvaillut Zelenskyitä vilpittömäksi ja miellyttäväksi. Putinin ei kuitenkaan uskota haluavan palata kotiin tyhjin käsin, vaan hän vaatinee vastineeksi pakotteiden hellittämistä.

Saksan ulkoministeri Heiko Maas sanoi saksalaismedialle, että Ukrainan rauhanprosessin edistämiseksi tehdään nyt kaikki voitava. Maas kuvaili konfliktia ”hiertäväksi haavaksi Euroopassa”.

Tapaaminen on ensimmäinen laatuaan kolmeen vuoteen. Vaikka tilanne on herkkä jokaiselle osallistujalle, erityistä painetta kohdistuu Zelenskyiin, jonka ei haluta nähdä antavan periksi Venäjälle.

Ennen tapaamista Zelenskyi puhui realistiseen sävyyn.

– Haluan palata kokouksesta konkreettisten tulosten kera, mutta ymmärrän, ettemme voi saada kaikkea. Tapaaminen on voitto jo itsessään. Vuoden 2016 jälkeen vuoropuhelua ei ole ollut, hän sanoi.