Kosovo perustaa oman armeijan – serbikansanedustajat boikotoivat äänestystä

Nato oli neuvonut Kosovoa toimimaan toisin, Stoltenberg pettyi päätökseen
Ulkomaat

Kosovon parlamentti on päättänyt, että maa perustaa oman armeijan. 120-paikkainen parlamentti hyväksyi lain armeijasta yksimielisesti perjantaina. Parlamentin serbikansanedustajat boikotoivat äänestystä.

Kosovon albaanien parissa oman armeijan perustaminen nähdään olennaisena osana itsenäisen maan elämää.

– Nyt voimme sanoa, että olemme valtio. Eihän sellaista valtiota ole, jolla ei olisi omaa armeijaa, sanoi 37-vuotias pristinalainen Skender Arifi uutistoimisto AFP:lle.

Reaktiot Kosovon serbien parissa olivat kuitenkin varautuneita ja torjuvia.

– Emme halua Kosovon armeijaa tänne, sanoi Serbian rajan lähellä asuva Kosovon serbi Marko Djusic.

– Toivon, että jos albanialaiset tekevät jotain meitä vastaan, Serbian valtio suojelee meitä, hän lisäsi.

Myös naapurimaa Serbiassa ollaan oltu huolissaan Kosovon serbivähemmistön turvallisuudesta.

Tähän asti Kosovo on luottanut Nato-johtoisten Kfor-joukkojen vastaavan sen turvallisuudesta. Nyt suunnitelmissa on laajentaa maan hätätilajoukot (KSF) omaksi viralliseksi armeijaksi. Uuden armeijan vuosibudjetti olisi 98 miljoonaa euroa, ja se koostuisi 5 000:sta kevyesti aseistetusta miehestä ja 3 000:n vahvuisesta reservistä.

Kosovolainen everstiluutnantti Sylejman Cakaj kertoo, että suunnitelman taustalla on myös turvallisuuspoliittisia syitä.

– Me kaikki näemme, että maailmassa tapahtuu nyt geostrategisia muutoksia kohti jotakuinkin uutta maailmanjärjestystä, Cakaj sanoo Euronewsin mukaan.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg harmitteli Kosovon päätöstä, Nato oli neuvonut Kosovoa toisin. Hänestä päätös on huonosti ajoitettu. Naton täytyy nyt arvioida uudelleen roolinsa laajuus Kosovossa ja kaikkien osapuolten pitää huoli, etteivät jännitteet seudulla lisäänny, Stoltenberg kirjoitti.

Serbian presidentti Aleksandar Vucic sanoi torstaina, että Kosovon ja Serbian välit ”huononevat huomattavasti” jos Kosovo päättää perustaa oman armeijan.

Serbian ei kuitenkaan puuttuvan asiaan sotilaallisin keinoin, sillä se tarkoittaisi kohtaamista 4 600:n Kosovoon sijoitetun Naton rauhanturvaajan kanssa.